Društvo

"Sram vas bilo, treba da odgovarate" Dr Janković ima oštru poruku za ljekare antivaksere

Prof. dr Radmilo Janković, anesteziolog i zamenik direktora UKC Niš prvi je doktor koji tražio da ljekar svojim potpisom stane iza riječi da pacijentu ne savetuje vakcinaciju i da za to odgovara ako potonji umre.

"Sram vas bilo, treba da odgovarate" Dr Janković ima oštru poruku za ljekare antivaksere
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ/RAS SRBIJA

Doktor Janković je to izjavio poslije smrti nekoliko trudnica i porodilja u nizu i pozvao je Ministarstvo zdravlja da reaguje, a ono je upravo danas otvorilo i poseban broj telefona preko koga građani mogu da prijave ljekare koji ljudima govore da ne treba da se vakcinišu, a Lekarska komora Srbije će ih kazniti i oduzimanjem licence.

Dr Janković sada kaže da nema više ćutanja.

– Krajnje neprihvatljivo da u jednom ovakvom trenutku ozbiljne društvene krize, kada se nažalost većina mojih kolega povlači pred salvom besomučnih uvreda i neprimerenih komentara, koji zasipaju medijski prostor sa različitih strana, ostati nem na jedno, nažalost, autodestruktivno bezumlje koje rezultira tragedijom čitavog naroda – počeo je Janković, pa naglasio:

Pročitajte još

– Ne mogu i ne želim da ćutim! Ne možemo stajati kao nemi posmatrači! To dugujemo našoj velikoj žrtvi, dugujemo svim našim pacijentima koje smo izgubili u ovoj epskoj borbi, a prije svega, dugujemo svojim kolegama koji su u toj borbi položili živote. Dok ovo epsko, besomčno, propadanje naroda nezaustavljivo srlja u potpunu civilizacijsku propast da mi makar iz moralnih i etičkih principa “počistimo prvo stvari u svom dvorištu”.

– Apsolutno podržavam stav – naveo je dr Janković – da svaki zdravstveni radnik, a naročito ljekari i prije svega profesori Medicinskog fakulteta, moraju snositi ličnu odgovornost za činjenje stvari koje osim što su protiv zdravog razuma i medicinske doktrine, direktno ugrožavaju javno zdravlje i živote ljudi.

– Nema više skrivanja iza debelih zidova, kvazi medicinskih udruženja, lažnih profila na društvenim mrežama, popularnih podkastova i jutjub kanala. Potpišite se, kolege imenom i prezimenom, svojom čašću i obrazom, preuzmite odgovornost za raspirivanje požara koji svakog dana bjesomučno guta na desetine, a uskoro i stotine ljudskih života. Pokažite nam javno, nama koji smo “plaćenici farmakomafije” i sljedbenici velike urote svjetskih moćnika, koje vi to medicinske dokaze slijedite? Na čije stavove se pozivate? Ko je to objavio? Gdje je to potvrđeno? Ko je umro od vakcine? Gledali ste neku televizijsku emisiju? Bilo je jako duhovito?! Teslino oružje budućnosti?! Bermudski trougao?! Ma nemojte!!! I svi su se smijali??!! Idite da vidite uplakana lica vaših preumornih, emotivno razorenih kolega u Batajnici, Nišu, “Dragiši Mišoviću”, “Bežanijskoj kosi”, Kruševcu… Oni su podnijeli odgovornost i dele je hrabro pred očima izbezumljene i preplašene Srbije. A vi? Sram vas bilo. Budite časni ljudi, preuzmite odgovornost! – istakao je dr Janković.

Prihvati notifikacije