Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SRAMOTA! Tri službenika sarajevske policije imala NEVALIDNE DIPLOME, slijede otkazi

Hronika
Autor:

Foto: Klix.ba/Arhiva/RAS Srbija

Tri dugogodišnja službenika Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, utvrđeno je prilikom bezbjednosnih provjera, imala su nevalidne diplome srednje škole.

Diplome policijskih službenika Nezira Lihovca, Stjepana Marića i Melise Koro, kako saznaje klix.ba, stečene su na sumnjiv način u školama izvan Sarajeva, a nevalidne diplome otkrivene su na osnovu bezbjednosnih provjera za pristup tajnim podacima.

U Kantonalnom Tužilaštvu KS je potvrđeno da postoje predmeti u vezi sa falsifikovanim diplomama službenika Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Sada će, kazuju izvori portala klix.ba iz MUP-a KS, uslijediti i otkazi.

MUP KS, koje nije zaobišla afera sumnjivo stečenih diploma, ima mogućnost bezbjednosnih provjera za pristup tajnim podacima, što sa ostalim kantonalnim institucijama nije slučaj. Može se samo naslutiti koliko takvih slučajeva ima u ostalim ustanovama KS.

Provjere koje vrši sarajevska policija unutar vlastitih redova rezultirala je otkrivanjem nekoliko nevalidnih srednjoškolskih diploma, ali bi trebalo da se otvori i pitanje svih diploma o stečenoj višoj ili visokoj spremi na sumnjivim visokoškolskim ustanovama.

Naravno, to bi otvorilo pitanje imenovanja, a izvori iz MUP-a tvrde da neki visokorangirani službenici, koji obavljaju dužnosti na rukovodećim policijskim pozicijama, imaju diplome koje nemaju nikakve veze sa policijskim poslom.

U ranijem periodu, kako se već pisalo, nije primjenjivan ni Pravilnik o internom oglašavanju slobodnih radnih mjesta kojim je propisano imenovanje svaka tri mjeseca, a najmanje jednom godišnje. Službenici su, pak, činovani prema potrebama pojedinaca.

Policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović potvrdio je za Klix.ba da su, prije nego što je preuzeo funkciju, imali problema sa procedurama za unapređenje i da nisu imali imenovanja koliko bi trebalo da bude.

– Moje opredjeljenje je da taj postupak bude kontinuiran, da nemamo zastoja i da ne čekamo na pojedince da ispune uslove za pojedine činove, nego da to radimo u kontinuitetu kad se ukaže upražnjeno radno mjesto – kazao je Halilović, kada je preuzeo funkciju komesara.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO