Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SRAVNJUJU SE DUGOVI Očekuje se trajna odluka o obustavi ŠTRAJKA BRANILACA po službenoj dužnosti

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Komisije Advokatske komore RS i Ministarstva pravde aktivno rade na tome da se dogovori isplata milionskih dugovanja braniocima po službenoj dužnosti i očekuje se da se u aprilu odluka o štrajku advokata u Srpskoj trajno stavi van snage, potvrđeno je za Srpskainfo.

– Evidencije dugovanja sravnjujemo i mi u Komori, kao i Ministarstvo pravde, te svako potkrepljuje dugovanja i sređuje sa najnovijim stanjem, pošto je u međuvremenu dio tih dugova iz prethodnih godina i uplaćen. U razgovoru s ministrom dogovoreno je da se do kraja marta kompletno to stanje sredi i da svi sa svojim evidencijama sjednemo ponovo i otklonimo nedostatke, ako se nešto ne slaže u evidencijama – kaže delegat u Skupštini Advokatske komore RS i član komisije advokata Siniša Lopandić.

Po njegovim riječima, od toga će zavisiti i konačna odluka Skupštine Advokatske komore o obustavi rada po službenoj dužnosti, a koja je zbog ovog problema zakazana ponovo početkom aprila.

– Za sada sve ide u pravcu da se to sve riješi kako treba  – kaže on.

Očekuje se da se dogovori dinamika isplate dugovanja za odbrane po službenoj dužnosti iz budžeta, koja u potpunosti treba da se isplate do kraja ove godine.

Podsjetimo, advokati u RS su 1. februara zvanično prestali da rade odbrane po službenoj dužnosti u znak protesta i uz zahtjev da im se iz budžeta isplati oko 4,3 miliona maraka duga za naknade i nagrade za taj rad iz prethodnih godina.

Već naredni dan Skupština Advokatske komore je tu svoju odluku privremeno suspendovala, nakon što im je isplaćeno 1,1 miliona maraka na ime dugovanja, te dogovoreno da komisije Komore i Ministarstva pravde zajednički rade na tome da se utvrdi tačna dinamika isplate ostatka dugovanja iz budžeta u toku ove godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO