Društvo

SRBIJA SE PONOVO ZATRESLA Mladenovac pogodio slabiji zemljotres, ipak upozorenje seizmologa nije optimistično

Mladenovac je danas oko 13 časova pogodio još jedan zemljotres, međutim ovaj je bio značajno slabiji od prethodnih potresa koji se dešavaju u proteklih mjesec dana na Balkanu, pa je prošao neprimjećeno.

SRBIJA SE PONOVO ZATRESLA Mladenovac pogodio slabiji zemljotres, ipak upozorenje seizmologa nije optimistično
FOTO: CLAUDIO PERI/EPA

Naime, ovaj potres bio je jačine 1.5 stepeni Rihterove skale, objavio je Republički seizmološki zavod. Podsjećamo, prvi zemljotres u Mladenovcu zabilježen je krajem oktobra od 2.6, da bi uslijedio nešto jači 3.9 stepeni Rihtera. Potom su se nastavili potresi i u Loznici, Vladičinom Hanu, Ivanjici…

– Statistički se na području Centralne Srbije jednom u deset godina desi zemljotres jačine pet ili nešto više stepeni po Rihteru, a posljednji takav bio je 2010. u Kraljevu – objasnila je Ana Mladenović nakon serije potresa u Mladenovcu sa Univerziteta u Beogradu.

– Mi ne znamo da li će se dogoditi jači potres, kada i gdje, ali s obzirom da je prošlo više od 10 godina od zemljotresa u Kraljevu, očekujemo da se u bliskoj budućnosti desi takav zemljotres, piše Blic.

Dobro je što je u Mladenovcu bio jedan manji potres prije i poslije glavnog zemljotresa, jer je to znak da se seizmička aktivnost smiruje, tako da ne očekujemo da će se taj jači zemljotres dogoditi brzo – poručila je tada Mladenovićeva.

Prihvati notifikacije