Politika

"SRBIMA NIKO NIŠTA NIJE DAO" Dodik poručio da je BiH i previše dobila Dejtonom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Srbima u Republici Srpskoj niko ništa nije dao i da su se za sve izborili sami.

"SRBIMA NIKO NIŠTA NIJE DAO" Dodik poručio da je BiH i previše dobila Dejtonom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je rekao da su Srbi Dejtonskim sporazumom izgubili samostalnost koju su imali i koju će morati da vrate.

-BiH je dobila i previše u Dejtonu, i svakim danom se pokazuje da joj ni to nije pomoglo da postane država. Dva od tri konstitutivna naroda, BiH ne vide kao svoju državu, a muslimani Bošnjaci je vide kao državu samo za sebe- istakao je Dodik u izjavi za Srnu upitan da prokomentariše stav predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je srpska strana, kako kaže, i previše dobila Dejtonskim sporazumom.

Dodik je naglasio da se Republika Srpska borila i izborila da živi slobodno svoja na svome i ona je iskonska potreba naroda nad kojim je u prošlom vijeku pocinjen genocid, jer nije imao državu da ga štiti.

-Zato je Republika Srpska jedina voljena i funkcionalna u okviru koji zovu BiH. Ukoliko Izetbegović i njegovi politički sljedbenici nastave insistirati na tome da nam je nešto dato, pokazaćemo im brže nego što su mislili da smo u stanju da se izborimo i za ono što unaprijed proglašavaju nemogućim – poručio je Dodik.

On je ponovio da ne zna ko su “bosanski Srbi”, kako Izetbegović govori, ali ovi koji su stvarali Republiku Srpsku i žive u njoj su Srbi koji državu nisu stvarali genocidom, kako izmišlja Izetbegović.

Pročitajte još

– Srbi su Republiku Srpsku proglasili 9. januara 1992, u miru, prije ijednog ispaljenog metka, i nažalost bili su prinuđeni da je brane životima. Zato i jeste sva ujdurma da se poništi upravo ta istorijska činjenica, koja u vodu baca svu ratnu i poslijeratnu muslimansku propagandu o nastanku Republike Srpske – rekao je Dodik.

Što se tiče južne srpske pokrajine Kosova i Metohije o kojoj Izetbegović govori, Dodik je rekao da će im ponoviti da je ona sastavni dio Srbije i nikome u Srbiji, bar ovoj što je na vlasti, ne pada na pamet da bude drugačije.

– No, ukoliko neko pokušava da nam kaže suprotno, moraće se suočiti sa činjenicom da na ovako malom prostoru neće proći politika duplih standarda”, naglasio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.