Hronika

Srbin David tvrdi da NIJE KRIV: Novo otkriće u slučaju nestanka Ane Knežević, PRONAĐENI TRAGOVI za koje se sumnja da pripadaju srpskoj snajki

Beograđanin David Knežević, koji se u Španiji tereti za ubistvo bivše supruge Ane Knežević Henao, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama tereti za dva krivična djela - ubistvo državljanina SAD u inostranstvu i otmicu, na posljednjem saslušanju tvrdio je da nije kriv.

Ana i David Knežević
FOTO: DRUSTVENE MREZE

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu sarađuje sa Nacionalnom policijom Španije i američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) u ovom slučaju, a prema nezvaničnim saznanjima, u iznajmljenom automobilu za koji se vjeruje da ga je Knežević koristio u trenutku zločina pronađeni su tragovi koji se trenutno vještače, a za koje se sumnja da pripadaju Ani.

David Knežević osumnjičen da je početkom februara u Madridu umješan u nestanak Ane Knežević Henao, o kojoj se ništa do danas ne zna. Policija i Federalni istražni biro (FBI) koji je od prvog dana uključen u potragu za američkom državljankom kolumbijskog porijekla, prikupili su brojne dokaze koji ga povezuju sa Španijom, tačnije Madridom, u danima kada je Ana Knežević nestala.

Ipak, na saslušanju je Knežević tvrdio da nije kriv, a njegov advokat, prije hapšenja u Majamiju, govorio je za medije kako Knežević nikada nogom nije kročio u Španiju. Sa druge strane, istražitelji koji rade na ovom slučaju prikupljaju sve podatke koji bi mogli ukazati na to šta se dogodilo nesrećnoj ženi.

– Imajući u vidu da je Knežević, kako se u ovom trenutku sumnja, iznajmio automobil u Srbiji i krenuo put Španije, a onda se i vratio u svoju rodnu zemlju, dovoljan je razlog da postoji međunarodna saradnja između Srbije i svih drugih uključenih zemalja. U Beogradu su do sada već obavljeni pretresi prostorija, ispitano je više svjedoka, među kojima su i roditelji osumnjičenog, zatim osobe iz rentakar agencije iz koje je Knežević iznajmio automobil kojim se, kako se sumnja, odvezao do Španije. Takođe su prikupljeni dokazi o njegovom kretanju i telefonskim komunikacijama, koji će biti proslijeđeni kolegama iz inostranstva – navodi izvor portala Nova.rs.

FOTO: DRUŠTVENE MREŽE
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE

Navodno, tokom vještačenja automobila rentakar agencije iz koje je Knežević iznajmio vozilo, a kojim se navodno odvezao do Španije, izuzeti su određeni tragovi.

Pročitajte još

– U automobilu su pronađene dlake koje se trenutno nalaze na analizi, kako bi se eventualno provjerilo da li mogu da dobiju neki trag. Problem otežava to što naši istražni organi nemaju nikakav DNK trag nestale Ane Knežević Henao, sa kojim bi mogli da ga uporede – navodi sagovornik Nove.

Izvlačenje podataka iz automobila

Sud u Madridu zatražio je dozvolu da nekoliko istražitelja Nacionalne policije otputuju u Beograd, gdje se automobil nalazi, kako bi izvukli podatke sa ECU (Engine Control Unit, uređaj koji bilježi sve parametre vozila). Osim toga, zatražena je i dozvola da se izvrši vizuelni pregled vozila.

Istraga je koncentrisana na automobil zato što policija sumnja da je David Knežević njime otputovao u Španiju početkom februara. U prilog toj tezi ide i izjava vlasnika agencije za iznajmljivanje vozila u kojoj objašnjava da je primijetio da su registarske oznake mijenjane, da su stakla zatamnjena, a da je vozilo prešlo više od 7.000 kilometara. Paralelno sa tim je jedan lokalac prijavio španskoj policiji da su mu ukradene registarske oznake. Pregledom kamera na naplatnim stanicama oko Madrida utvrđeno je da su upravo te tablice primjećene na iznajmljenom „pežou“ kojim je upravljao Knežević.

Knežević je američki biznismen srpskog porijekla, a prema tvrdnjama upućenih, po odlasku u SAD je promijenio ime. U međuvremenu, nastavlja se međunarodna razmjena podataka u vezi sa ovim slučajem i prikupljaju se novi dokazi, a istraga je sada koncentrisana na automobil kojim je, kako se sumnja, otputovao u Španiju.

Paralelno sa istragom, vrši se i pretraga terena u Španiji. Policija je koncentrisana na rutu kojim se kretala osoba za koju se sumnja da je Knežević u povratku. Policija i agenti FBI pretražuju nepristupačne terene, kanale, uvale, a na terenu su i ronioci za nepristupačne predjele pod vodom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu