Svijet

"SREĆAN SAM ŠTO NIKOGA NEĆU ZARAZITI" Ispovijest muškarca koji prima TEST VAKCINU

Makedonac Borko Andreevski koji živi u Engleskoj, prva je osoba iz regiona Zapadnog Balkana koja je testirana na vakcinu protiv virusa korona. Tri mjeseca nakon što je primio vakcinu za kovid-19, prenio je svoje iskustvo.

"SREĆAN SAM ŠTO NIKOGA NEĆU ZARAZITI" Ispovijest muškarca koji prima TEST VAKCINU
Foto: Facebook

U svakodnevnom životu i zdravlju nema promjena. Nisam imao nikakvih nuspojava. Osjećam se dobro i sigurno, jer znam da ne mogu da dobijem korona virus, niti da ga bilo kome prenesem. To je dobar osjećaj. Prošao sam tri testiranja krvi i još jedno me čeka u novembru – rekao je Andreevski u pisanoj izjavi za Sitel, prenosi Blic.

Očekuje se da će vakcina, koju pravi farmaceutska kompanija “AstraZeneca”, biti odobrena do kraja godine. Ova kompanija potpisala je licencirani ugovor za isporuku milijardu doza vakcine zemljama sa niskim i srednjim prihodima, pod uslovom da obezbjedi 400 miliona doza do kraja 2020. godine.

Sredinom prošlog mjeseca četiri članice Evropske unije – Njemačka, Francuska, Italija i Holandija – sklopile su ugovor sa “AstraZenecom” o kupoprodaji najmanje 300 miliona doza vakcine protiv kovida-19 koja se trenutno testira na Univerzitetu Oksford.