Svijet

SREDNJOŠKOLCI I NASTAVNICI NA ULICAMA Održan protest zbog uslova u školama tokom pandemije

Grčka policija upotrebila je suzavac kako bi rastjerala nasilne demonstracije učenika srednjih škola i sindikata nastavnika, koji su bojkotovali nastavu zbog prenatrpanosti u učionicama u uslovima pandemije.

SREDNJOŠKOLCI I NASTAVNICI NA ULICAMA Održan protest zbog uslova u školama tokom pandemije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na protestima su uhapšena dva demonstranta, starosti 17 i 20 godina.

Kratkotrajni sukobi izbili su u blizini zgrade parlamenta u centralnom dijelu Atine, nakon što su učenici, kojima su se prodružili i neki studenti, bacili nekoliko molotovljevih koktela na pripadnike organa reda.

Dva učesnika protesta, starosti 17 i 20 godina, uhapšeni su zbog uznemiravanja javnosti, a nije prijavljeno da ima povrijeđenih, prenosi Asošijeted pres.

Nekoliko stotina ljudi, uključujući i studente i nastavnike iz srednjih škola, uzelo je učesća na protestima, koji su uglavnom bili mirni.

Grupe srednjoškolaca tvrde da su mnoge učionice u državnim školama prenatrpane.

Sindikat nastavnika u srednjim školama, koji je učestvovao na protestima, želi da broj đaka u učionicama bude ograničen na 15, kao i da se zaposli veći broj nastavnika i higijeničara. Vlada tvrdi da odjeljenja u školama u prosjeku broje 17 učenika.

Grčke vlasti su zabrinute zbog skorašnjeg porasta broja novozaraženih, uglavnom u prestonici. U Grčkoj je danas zabilježeno 411 novih slučajeva KOVID-19, od toga 272 u širem području Atine, i dva smrtna slučaja od posljedica ove bolesti.

Ukupan broj zaraženih korona virusom od početka pandemije u Grčkoj iznosi 18.886, a broj smrtnih slučajeva od posljedica KOVID-19 393.