Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Srna: Novoimenovani banjalučki muftija odgovoran za akcije mudžahedina u Travniku

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Novoimenovani banjalučki muftija Nusret Abdibegović odgovoran je za akcije i ponašanje pripadnika jedinice takozvane Armije BiH “El mudžahedin” tokom rata u Travniku gdje je on tada bio glavni imam, navedeno je dokumentu koji je u posjedu Srne.

U naredbi komande Sedmog korpusa takozvane Armije BiH od 13. jula 1993. godine, koju je potpisao komandant tog korpusa Mehmed Alagić, navedeno je da je dva dana ranije, u večernjim časovima, došlo do oružanog incidenta kada su pripadnici jedinice “El mudžahedin” otvorili vatru na vozila Unprofora.

Alagić je u naredbi zabranio otvaranje vatre na vozila i pripadnike Unprofora, ECMM, MKCK, UNHCR, stranih dopisništava, te stranih vladinih i nevladinih organizacija.

– Za izvršenje naredbe odgovorni su komandanti brigada, komandanti Opštinskog štaba odbrane, načelnici SJB, te glavni imam Travnika Nusret Abdibegović – napisao je Alagić.

U naredbi je dodao da će Abdibegović i navedeni komandanti razgovarati sa borcima i objasniti im da ne smiju ni u kojoj situaciji otvarati vatru na pripadnike i vozila tih organizacija.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević nedavno je rekao da je u Republici Srpskoj potpuno neprimijećeno protekao dolazak Abdibegovića na čelo banjalučkog Mešihata, budući da je riječ o čovjeku koji je tokom rata u BiH dočekao prvog mudžahedina – Mahmuda Abu Abdula Aziza el Muntesiba, poznatijeg kao Barbarosa.

Galijašević, koji je Abdibegovića nazvao prvim mudžahedinom među hodžama, tvrdi da je on bio Barbarosin vjerni pratilac i prevodilac.

Abu Abdul Aziz iz Saudijske Arabije osnivač je odreda “El mudžahedin” iz sastava Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.

Iz Islamske zajednice BiH nisu odgovorili na pitanja Srne o ratnom djelovanju Abdibegovića i njegovim vezama sa jedinicom “El mudžahedin”.

Za zločine nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine za koje su odgovorni pripadnici odreda “El mudžahedin” trenutno se u Sudu BiH sudi komandantu Trećeg korupsa takozvane Armije BiH generalu Sakibu Mahmuljinu.

Prema optužnici, pripadnici odreda “El mudžahedin” su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 zarobljena srpska civila i vojnika.

Šejh Abu Abdul Aziz uhapšen je u Saudijskoj Arabiji zbog ubistva 19 američkih vojnika u terorističkom napadu na vojnu bazu u Dahranu juna 1996. godine.

Po izlasku iz zatvora, navodno, Barbarosa je utočište pronašao u Avganistanu, da bi se poslije toga vratio u Saudijsku Arabiju, gdje je ponovo uhapšen.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO