Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Srpska uspješno obavila PRVU EMISIJU OBVEZNICA na međunarodnom tržištu u iznosu od 168,3 MILIONA EVRA

Biznis
Autor:

Foto: Alba Vigaray/EPA

Republika Srpska danas je uspješno izvršila prvu emisiju obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 168,3 miliona evra, po ravnotežnoj kamatnoj stopi od 4,75 odsto na godišnjem nivou, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

-Knjiga investitora za primarnu emisiju zatvorena je sa današnjim danom na navedeni iznos. Listiranje obveznica će biti na Bečkoj berzi. Emisija je izvršena u skladu sa pravom Austrije, a sredstva će biti uplaćena 28. juna – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija izražava zadovoljstvo zbog činjenice da je planirana emisija uspješno izvršena, te da se na ovaj način Republika Srpska prvi put od osnivanja pozicionirala kao relevantan subjekat na međunarodnom finansijskom tržištu.

-Ostvarena kamatna stopa je izuzetno pozitivan pokazatelj, imajući u vidu da su sve zemlje u okruženju prilikom prve emisije na međunarodno finansijsko tržište ostvarile kamatnu stopu veću od osam odsto, te da je prvi izlazak na međunarodno finansijsko tržište najskuplji za emitenta u smislu prinosa koje očekuju investitori – napominje se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske je uspješnim izvršavanjem ove emisije obezbijedila diverzifikaciju izvora finansiranja, smanjila rizik od neizvijesnosti finansiranja, te omogućila kvalitetnije planinje i izvršavanje budžetskih priliva i na taj način omogućila potpunu sigurnost izvršavanja svih budžetskih rashoda i izdataka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO