Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SRPSKAINFO ISTRAŽUJE Hoće li se Oružane snage BiH uključiti u migrantsku krizu, 9.200 vojnika čeka NAREĐENJE Predsjedništva

Politika
Autor:

Foto: S.Pašalić/RAS Srbija

Oružane snage imaju kapacitet da se uključe u kontrolu granice ukoliko tako odluči Predsjedništvo BiH kao vrhovni komandat, kaže za Srpskainfo zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić.

On ističe da kontrola granice jeste posao Granične policije BiH, ali da Oružane snage imaju ljudski resurs od 9.200 vojnika, podoficira i oficira koji mogu da pomognu, ako tako bude odlučeno.

– Mimo redovnih zadataka to bi bio naš vanredni zadatak. Ta tema je postala aktuelna nakon zaključka Vlade Republike Srpske – ocjenjuje Jerinić.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Boris Jerinić

Kao što je poznato, Savjet ministara BiH formirao je operativni štab za problem migranata i sačinio akcioni plan.  Jerinić otkriva da su od Ministarstva odbrane BiH samo tražili podatke kojim resurima raspolažu Oružane snage, ali odlazak na granicu niko nije ni pominjao.

-Dostavili smo podatke o logističkim stvarima poput mogućnosti prevoza, ishrane. Kada je riječ o eventualnom smještaju migranata na vojne lokacije, tu postoji prepreka jer zakon ne dozvoljava ni civilima, građanima BiH da budu smješteni u kasarne, a kamo li strancima. Ako se to želi, prvo treba mijnjati zakon – zaključuje Jerinić.

Međutim, male su šanse da se Predsjedništvo BiH dogovori da pošalje vojsku na granicu. U toj instituciji su nam rekli da, prije bilo kakvog razmatranja ovog pitanja, očekuju informaciju Savjeta ministara BiH o stanju na terenu, kao i eventualni zahtjev koji se odnosi na vojsku. Bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, sadašnji savjetnik za bezbjednost predsjedavajućeg Bakira Izetbegovića, kaže da se Predsjedništvo za sada ne bavi migrantima. Prema njegovom mišljenju, prvo Savjet ministara i njegove agencije treba da iscrpe svoje potencijale.

Foto: Predsjedništvo BiH

-Trenutno imamo još državnih resursa koji nisu angažovani, a trebalo bi da jesu, u pogledu rješavanja problema sa migrantima. Takođe, migranti nisu raspoloženi da koriste kapacitete BiH u mjeri u kojoj postoje. Prema mom mišljenju, treba prepoznati specifičnost tog pitanja. Mislim da treba da poštujemo sebe i ono što smo napravili, prihvatne i tranzitne centre. Međutim, isto tako mislim da moramo voditi računa i o bezbjednosti vlastite države. Imamo policijskih snaga i agencija za primjenu zakona koje prije Oružanih snaga treba da budu angažovane na nekim područjima, ne isključujući pritom ni mogućnost da se u nekom momentu angažuju i OS ako za to bude postojala potreba – kaže Cikotić za Srpskainfo.

Ipak, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva Đuro Kozar smatra da Zakon o odbrani BiH ne dozvoljava angažman OS u kontroli granice jer ta nadležnost uopšte nije propisana. Zbog toga, dodaje on, BiH ne može da se ugleda na Hrvatsku, Srbiju i još neke zemlje zahvaćene migranstkom krizom koje su mogle da računaju na vojnu silu.

– Ako bi zaista trebalo angažovati vojsku, bila bi potrebna odluka Savjeta ministara BiH, da se donese uredba sa zakonskom snagom koja bi to omogućila. Do tada, OS ni u kom slučaju ne mogu da nadziru granicu budući da je Dejtonskim sporazumom tačno određena njena nadležost. Vojska u BiH nema ovlaštenja da legitimiše, da hapsi – kaže Kozar za Srpskainfo.

Umjesto toga, dodaje on, policijske snage bi morale da budu više koncentrisane na granicu BiH. Osim Granične policije, dodaje Kozar, to važi i za policije entiteta – MUP RS uz granicu sa Srbijom, a federalni MUP prije svega na granici između Bosanske Krajine i Hrvatske.

Podsjećamo, nakon sjednice koorinacionog tijela BiH za pitanje migranata, obećan je adekvatan i human smještaj i postupanje prema migrantima, ali OS BiH nisu pomenute. Najavili su uključivanje i ostalih policijskih agencija u kontrolu granice, te očekuju novčanu i stručno – tehničku pomoć institucija EU.

Ovakve stavove s nivoa BiH, portparol SNSD Radovan Kovačević nazvao je „još jednim udarom na Republiku Srpsku“ jer su zanemareni stavovi Vlade Srpske koja je, između ostalog, tražila da OS BiH zatvore granicu BiH za migrante.

Na granici izdržljivosti

Graničnu policiju BiH pitali smo da li im je potrebna pomoć OS u kontroli granice, ali su nam odgovorili da čekaju nadležne organe i formiranje kriznog štaba, te ponovili svoje ranije saopštenje za javnost.

Foto: Granična policija BiH

Granična policija BiH

U njemu navode da su gotovo iscrpili svoje materijalno – tehničke i ljudske kapacitete, te da im nedostaje 526 policijskih službenika. Predložili su da taj problem bude riješen na dva načina – kroz pomoć drugih policijskih agencija i dodatnim policijskim službenicima, bilo vanrednim školovanjem kadrova ili premještajem iz drugih policijskih agencija u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO