Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SRPSKAINFO SAZNAJE Vlada će danas od Narodne skupštine zatražiti raspuštanje SO Teslić

Politika
Autor:

Foto: Vlada RS/RAS Srbija

Vlada Republike Srpske upoznala se sa Inicijativom za raspuštanje Skupštine opštine Teslić i istu prihvata. Zadužuje se Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovu inicijativu, u skladu sa zakonom, dostavi Narodnoj skupštini na dalje postupanje.

Ovako glase zaključci koje će biti usvojeni na sjednici Vlade Srpske koja je toku, saznaje Srpskainfo. Inicijative za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, sa prijedlogom zaključka, je osma tačka na sjednici.

Inicijativu za raspuštanje SO Teslić, nakon neuspjelog opoziva načelnika Milana Miličevića, prema Vladi je uputila ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić.

Skupština Teslića je 31. januara usvojila odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika opštine, a referendum građana održan je 3. marta. Međutim, SO nije usvojila izvještaj o provedenom referendumu i o tome je obavijestila Republičku izbornu komisiju, koje je konstatovala da je pilikom glasanja bilo manjih nepravilnosti, ali da one nisu mogle da utiču na ishod referenduma, te da Miličević nije opozvan.

-Članom 152. stav 1. tačka 4. Zakona o lokalnoj samoupravi RS propisano je da Narodna skupština RS, na prijedlog Vlade može da raspusti skupštinu ako nakon provedenog postupka opoziva gradonačelnika, odnosno načelnika opšine, on ne bude opozvan. Odluku o raspuštanju, Narodna skupština RS dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH – navodi se u Inicijativi koju potpisuje Rešićeva.

Isti zakon propisuje da, u slučaju raspuštanja Skupštine opštine, Vlada imenuje privremeni organ koji obavlja skupštinske poslove do konstituisanja nove skupštine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO