Društvo

Srpski muzičari OVAKO su podržali Italijane: Nijemci oduševljeni KONCERTOM (VIDEO)

Dobar glas i dobro djelo daleko se čuju i još više odjekuju. Zahvaljujući muzičarima Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i njihovom onlajn izvođenju poznate italijanske pjesme “Bella ciao” Srbiju danas spominju po lijepom.

Srpski muzičari OVAKO su podržali Italijane: Nijemci oduševljeni KONCERTOM (VIDEO)
FOTO: ZDF/TWITTER/SCREENSHOT

Nakon što su oduševili domaću javnost prvim od nekoliko najavljenih onlajn koncerata, direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov, kao i svi muzičari iz orkestra SNP, našli su se u prilogu njemačke državne televizije 2DF, gdje je njihov čin lijepo pohvaljen.

U vrijeme korone pojavile su se tako lijepe akcije i ideje na internetu. Mnogi muzičari drže onlajn koncerte. Na primjer, muzičari Srpskog narodnog pozorišta. U znak solidarnosti sa Italijom, oni su se preko video-linka spojili, sve zajedno s dirigentom. Svako za sebe od kuće, a ipak zajedno sviraju partizansku himnu “Bella ciao”, glasio je uvod prezenterke nakon čega je uslijedio video nastup naših muzičara.

Nešto ranije, prije skoro sedam dana, u intervjuu za portal 021, Aleksandar Stankov je govorio o bitnosti ovog projekta, kao i namjeri ansambla da na ovaj način pošalje poruku i podršku vsima onima koji su direktno ili indirektno pogođeni virusom korona.

– Ljudi masovno ostaju bez poslova. Ne samo umjetnici i muzičari. Još gore, ostaju bez života, a svjesni smo da je to sada najbitnije. Ipak, iako je svijet sada sada na pauzi, mislimo da i dalje treba da radimo ono što umijemo. Zato je Konstantin Blagojević uradio aranžman, italijanski maestro Andrea Solinas je pristao da diriguje, a naš orkestar je odsvirao numeru pokazujući da su zajedno, i kada su kod kuće, kako bismo na naš način rekli hvala svima koji nam pomažu, ali i pokazali da smo uz svoju publiku, uz građane ali i uz druge države koje se suočavaju sa užasnim gubicima u ovom momentu – kaže direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Oglasio se i maestro Andrea Solinas, koji je poslao kratku ali jaku i emotivnu poruku svima onima koji se bore protiv korona virusa, piše Blic.

– U mojoj zemlji sada je popularna jedna rečenica – ostanimo zajedno, ali odvojeni. To je sve što sada treba da ide dalje – rekao je on.