Biznis

Šta će biti sa dolarom: Američka valuta na najnižem nivou od 1995.

Udio američkog dolara u globalnim deviznim rezervama pao je u posljednjem kvartalu 2020. godine na najniži nivo u posljednjih 25 godina.

Šta će biti sa dolarom: Američka valuta na najnižem nivou od 1995.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

To su pokazali podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Analitičari kažu da je do pada dijelom došlo zbog prilagođavanja vrijednosti.

Udio dolara u svjetskim deviznim rezervama pao je na 59 odstou četvrtom kvartalu sa 60,5 odsto u trećem tromjesečju 2020, nastavljajući silazni trend treći kvartal zaredom, prenosi Raša tudej. Prije 25 godina, odnosno 1995, udio američke valute u ukupnim svjetskim rezervama iznosio je 58 odsto.

Ipak, prema podačima MMF, dolar i dalje ima najveće učešće u deviznim rezervama centralnih banaka širom planete.

Analitičari navode da su svjetske devizne rezerve u američkom dolaru dostigle najviši nivo od 7,0 biliona dolara u četvrtom tromjesečju. U trećem kvartalu su iznosile 6,93 biliona dolara. Globalne rezerve u evrima su uvećane na kvartalnom nivou za sedam odsto, na 2,52 biliona dolara, prenosi Blic.

Udio evra u globalnim rezervama iznosio je u poslednja tri lanjska mjeseca 21,2 odsto u odnosu na 20,5 odsto u trećem kvartalu, što je najviši nivo od 2014. Najveće u učešće evra u svjetskim deviznim rezervama, od 28 odsto, zabilježeno je 2009. .

Udio kineskog juana u globalnim rezervama nastavio je uspon u periodu oktobar-decembar četvrti kvartal uzastopno, dostigavši nivo od 2,25 posto, pri čemu su rezerve u renminbiju u posmatranom tromjesečju skočile za 9,0 odsto na 267 milijardi u dolarskoj protivvrednosti.

MMF je počeo da prati učešće kineske valute u globalnim deviznim rezervama od 2017. godine.

Prihvati notifikacije