Politika

Šta će prije biti usvojeno: Čekajući VSTS Srpske reformišemo VSTS BiH

Za 3. februar zakazana je nova sjednica Predstavničkog doma BiH, a jedna od tačaka dnevnog reda je prijedlog Savjeta ministara za izmjene i dopune Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Šta će prije biti usvojeno: Čekajući VSTS Srpske reformišemo VSTS BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Izmjene zakona su iz Savjeta ministara izašle krajem prošle godine, a parlamenarcima je predloženo da ih razmatraju po skraćenom postupku, što znači da se svi parlamentarni rokovi za donošenje zakona skraćuju za pola.

Sve to se dešava u trenutku kada se očekuje da Vlada Republike Srpske Narodnoj skupštini predloži zakon kojim bi bio formiran VSTS Srpske.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Gledano hronološki, NSRS je zaključke o vraćanju nadležnosti usvojila 10. decembra 2021, a Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS BiH je u protokol Parlamenta BiH iz Savjeta ministar stigao 29. decembra. Imajući to u vidu, poslanike iz RS u PS BiH pitali smo da li uopšte treba razgovarati o izmjenama zakona na nivou BiH.

Predsjedavajući Srpskog kluba poslanika u PS BiH, Nenad Stevandić, kaže da je bespredmetno 3. februara raspravljati o zakonu na nivou BiH ako Srpska prije toga usvoji svoj zakon.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

– Ali, ukoliko bi se otvorili neki pregovori, mogućnost razumijevanja situacije, pod uslovom da to ne ugrožava funkcionisanje Srpske, onda bi mogli da razgovaramo. To je hipotetička stvar koju još nismo raspravili na koaliciji i upravo to očekujemo ovih dana – kaže Stevandić za Srpskainfo.

Mira Pekić, zamjenica predsjednika Kluba poslanika SDS-PDP-DNS, smatra da ovo pokazuje da je vlast na nivou BiH izgubila kompas.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Nevjerovatno je da istovremeno imamo izmjene i dopune u PS BiH, a sa druge strane imamo najavu novog zakona u Narodnoj skupštini. Bilo kakve izmjene na nivou BiH su vjerovatno pokušaj da se nešto uradi po pitanju 14 prioriteta EU za BiH, pod pritiskom EU i međunarodne zajednice prema vladajućim partijama. Kao i u slučaju Zakona o javnim nabavkama i Zakona o sukobu interesa. Vjerujem da izmjene Zakona o VSTS BiH nisu usaglašene i da se radi o pokušaju kozmetičkih izmjena – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Lider DNS i poslanik u Predstavničkom domu BiH, Nenad Nešić, smatra da je ovakva situacija kontradiktorna.

Pročitajte još

– Imamo namjeru osnivanja VSTS na nivou Srpske i povlačenja sa nivoa BiH, odnosno ograničavanje pravosuđa BiH da ne može djelovati na prostoru RS, a onda imamo prijedlog Savjeta ministara BiH na čijem čelu se nalazi SNSD kadar o zakonu na nivou BiH. Mene zanima šta je ono što je stvarno, što je istina: Da li ćemo vratiti nadležnost na nivo RS, ili ćemo jačati VSTS na nivou BiH, što znači da je sve ono bila predstava za javnost i predizborna igra? Molio bih gospodu iz SNSD da javnosti odgovore na to pitanje – kaže Nešić.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD u PS BiH, Snježana Novaković Bursać, kaže da, sve dok je stav Narodne skupštine takav kakav jeste, nema razgovora ni o čemu.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Dok god je na snazi zaključak Narodne skupštine mi nećemo mijenjati svoje ponašanje ni prema jednom zakonskom prijedlogu. To je moj odgovor na to pitanje – kaže Novaković Bursać za Srpskainfo.

Zaključak NSRS glasi da nema uslova za učešće srpskih predstavnika u radu institucija BiH, dok je na snazi nametnuti Inkov zakon, osim u situaciji kada je neophodno da se spriječi donošenje odluka štetnih po interese Srpske.

Najavljena je i nova sjednica parlamenta Srpske na kojoj bi se poslanici izjasnili o eventualnom povratku u institucije BiH, nakon molbe predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Šta je toliko hitno?

U obrazloženju izmjena zakona na nivou BiH navodi se da su one u skladu sa 14 prioriteta iz mišljenja Evropke komisije. U osnovna pitanja koja se rješavaju ovim zakonom, a koja zahtijevaju hitno usvajanje, spadaju: sukob interesa članova VSTS, izvještaj o imovini sudija i tužilaca (što uključuje i članove VSTS te njihovu provjeru), osnivanje jedinice za integritet unutar Sekretarijata VSTS, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune koje se odnose na disciplinske prekršaje i postupke koji se vode protiv sudija i tužilaca.

Prihvati notifikacije