Banjaluka

"Šta im se desilo?" Ulazna vrata Ekonomske škole PRIVLAČE PAŽNJU, i to ne baš zbog ljepote (FOTO)

Vrata Ekonomske škole privlače pažnju prolaznika. I njihova slika se već dijeli društvenim mrežama. I svi se pitaju: "Šta se desilo?"

"Šta im se desilo?" Ulazna vrata Ekonomske škole PRIVLAČE PAŽNJU, i to ne baš zbog ljepote (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zgrada u kojoj je Ekonomska škola jedna je najstarijih i najljepših. Ali vrata i te kako kvare izgled.

– Izgedaju kao ulaz u špajz – prokomentarisao je jedan Banjalučanin koga smo sreli u prolazu.

Nekad tamna, masivna vrata više nisu tamo. Na ulazu je sada nešto što izgleda kao šperploča ili furnir. Nije poznato šta se desilo sa starim vratima. Možda su dotrajala, pa će biti stavljena nova. Samo se nadamo da su ova privremeno rješenje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Inače, Ekonomska škola ima dugu tradiciju. Matična škola, pod nazivom Trgovačka škola, otvorena  je još 1885. godine i radila je do 1897. godine. Kao takva, najstarija je srednja škola otvorena u Banjaluci. Trgovačka škola obnovljena je kao Državna trgovačka akademija 1931. godine, kada je iz Brčkog premještena u Banjaluku. Iz tog perioda potiču i prvi zvanični statistički podaci o učenicima ove škole, iz kojih se saznaje da je u prvoj generaciji matururalo 25 učenika (školske  1934/35. godine), a uoči Drugog svjetskog rata (školske 1939/40. godine), maturiralo je 49 učenika.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Osamdesetih godina prošlog vijeka, školu je svake školske godine pohađalo oko 1.000 učenika raspoređenih u dvije struke: ekonomsko-komercijalno-trgovačka i pravno-birotehnička struka. Danas se u njoj školuju ekonomski, poslovno-pravni i bankarski tehničari. Zgrada u kojoj je smještena Ekonomska škola je jedna od najstarijih i najljepših zgrada u Banjaluci, a izgrađena je 1933. godine za potrebe Zemaljske šumarije. Tokom svog postojanja zgrada je promijenila više namjena, a od 1951. godine u njoj je smještena ova srednja škola. Od tada pa sve do danas, spoljni izgled zgrade zadržao je svoju autentičnost i kao takav, predstavlja objekat od velike vrijednosti ne samo u obrazovnom smislu, nego i kao prepoznatljiv pečat našeg grada, navedeno je na internet stranici ove srednje škole.

Prihvati notifikacije