Politika

ŠTA JE DEJTON NJEMAČKOJ I NAMA Švarc naljutio domaće stručnjake kolumnom o RASPAKIVANJU USTAVA

Bivši poslanik njemačkog parlamenta, Štefan Švarc, tvrdi da je glavni problem BiH životno osiguranje kriminalaca koje se zove Dejtonski sporazum, dok domaći političari odgovaraju da Dejton nije problem BiH, već njeno rješenje.

ŠTA JE DEJTON NJEMAČKOJ I NAMA Švarc naljutio domaće stručnjake kolumnom o RASPAKIVANJU USTAVA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon američkog ambasadora, Erika Nelsona, koji je nedavno izjavio da dejtonski ustav BiH treba reforme, odnosno da ga treba mijenjati, slični komentari stiži i iz Njemačke.

– Da bi se Bosna oslobodila problema prvo mora da se oslobodi Dejtonskog sporazuma – piše u autorskom tekstu za DW Štefan Švarc, bivši njemački poslanik, koji je pratio rat u BiH.

On je uputio apel Angeli Merkel, tvrdeći da uzrok za situaciju u BiH nije, kako neki tvrde, to što je zemlja paralisana od previše nacionalizma. 

– Niti jedna zemlja na svijetu nema tri predsjednika. Ni u jednoj zemlji Evrope se odluke ne mogu tako blokirati. Dejtonski sporazum je od Bosne, predivne zemlje s ljudima punim saosjećanja, načinio beznadežnu zemlju. U svim dijelovima BiH građani pate pod ovim korumpiranim elitama. Životno osiguranje kriminalaca je Dejtonski sporazum – piše Švarc, dodavši da Republiku Srpsku „kontrolišu korumpirani ratni zločinci i njihove pristalice i da Federaciju vodi korumpirana klika“. 

FOTO: STEFAN SCHWARZ/TWITER/SCREENSHOT
FOTO: STEFAN SCHWARZ/TWITER/SCREENSHOT

Ovakve izjave naišle su na osudu domaćih političara, koji su ovo protumačili kao nedopustivo miješanje, licimerje, dok su pojedini mediji Švarca nazvali „prvosrbomrziteljem“. 

Kako tumače Švarcove izjave pitali smo političare i analitičare iz Republike Srpske. Oni su saglasni u jednom – Dejton nije problem BiH nego rješenje i ne može se mijenjati bez saglasnosti svih njenih konstitutivnih naroda i oba entiteta.

Delegat SNSD u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Lazar Prodanović, kaže da ovakve poruke nisu nove, niti iznenađujuće.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Lazar Prodanović

– Takvi pojedinačni istupi su često motivisani lobističkim djelovanjem nekih drugih struktura u BiH i neće pomoći stabilizaciji stanja – kaže Prodanović za Srpskainfo.

Pročitajte još

On smatra da bilo kakva promjena i odluka, u smislu promjena ustavne strukture, nije moguća bez saglasnosti oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

– Ovakve izjave se uglavnom koriste kao djelovanja nekih političara čija težina nije u tolikoj mjeri. Svakako je za uvažiti Njemačku, kao jednu od najvažnijih članica EU, ali ne smatram da je interes ključnih osoba u toj državi, u ovom slučaju Angele Merkel, da se ovakvim aktivnostima dodatno pogorša situacija i produbi još veći stepen nepovjerenja, koji inače dugo traje – smatra Prodanović.

Da su Švarcove izjave neprimjerene i da ne mogu donijeti ništa dobro BiH saglasan je i generalni sekretar PDP, Milko Grmuša. Smatra da bi mnogi od njih iz Njemačke, umjesto da dijele lekcije o Dejtonu, prvo morali da objasne zbog čega su uništili pravni sistem u našoj zemlji.

– Reformu pravosuđa u BiH su primarno vodili stranci. Zbog čega su stvorili ovakav Visoki sudski i tužilački savjet, zbog čega redovno daju punu podršku korumpiranim i nesposobnim političkim elitama, koje redovno pohvaljuju u njihovim nikom vidljivim i shvatljivim kvazi reformama na putu prema EU – pita Grmuša, dodajući da nakon toga što pređu ovu elementarnu političku tablicu množenja do broja sto, onda mogu da govore o jednačinama s više političkih nepoznatih.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kaže da je činjenica da se nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu regija jugoistočne Evrope ponovo našla na radaru različitih svjetskih centara moći. 

– Mislim da će EU, a pogotovo Njemačka kao njena najvažnija članica, definitivno odgovoriti na izazove koji joj u našoj regiji upućuju SAD, islamske zemlje, Rusija i Kina. Ono što bi moglo biti loše jeste da Republika Srpska bude predstavljena u Berlinu kao subjekt koji predstavlja smetnju da BiH prati utvrđenu spoljnu politiku Evropske unije – smatra Grmuša.

U tom kontekstu vjeruje da će biti još sličnih reakcija iz zemalja EU, a pogotovo iz Njemačke i njenih ključnih saveznika. 

– U svakom slučaju, potpuno je pogrešna premisa da je dejtonsko uređenje ključni problem u BiH, jer neposredno prije Dejtona u BiH nije bilo jedno carstvo u kojem caruje drugarstvo i teku med i mlijeko, nego je bjesnio užasan građanski rat. Dejtonskim sporazumom i iz njega proizišlim Ustavom BiH ne samo da je zaustavljen rat, nego su stvoreni pravni mehanizmi na osnovu kojih zemlja može i treba da funkcioniše. Čitav je niz izrazito decentralizovanih zemalja u svijetu, počev od samih SAD, i niko ne može da ih optuži za nerazvijenost. Naprotiv – smatra Grmuša, ističući da Ustav BiH nije njen problem, nego rješenje.

Šuka: Na nama liječe frustracije

Politički analitičar Marko Šuka smatra da bi i mnogi stranci „razrađivali“ Dejton s nekim novim detaljima, odlukama ili izmjenama kako bi došli do lidera koji će im odgovarati.

– Ta ideja i taj diskurs često dolazi od strane bošnjačkih političara. Pogledajte samo stavove pojednih direktora instituta iz Sarajeva, profesora i drugih koji smatraju da treba da se vrati Republika BiH – smatra Šuka.

Tvrdi da nema smisla govoriti o prekrajanju Dejtona, jer je sistem u BiH napravljen tako da se nijedan narod ne osjeća zapostavljeno.

– Svakog ministra kontroliše zamjenik, koji je iz druga dva naroda. Taj model je urađen i u Austriji, Holandiji… Tako da nije istina da BiH ne funkcioniše zbog Dejtona; ona ne fukncioniše zbog kriminala, korupcije, lošeg obrazovanja, koje je potpuno uništeno. Problem je što Njemačka i Austrija u nama vide najkvalitetniju radnu snagu, koju uzme kad im treba. Zato im odgovara ovakvo stanje. Mi smo njihov poligon za otpad i za tržište loših proizvoda – zaključuje Šuka, dodajući da Njemačka sve svoje frustracije liječi upravo nad nama.