Kolumne

Šta je sa „zlatnom kokom“?

Struja u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini, osim u Srbiji, jeste najjfetinija u Evropi za domaćinstva. Dakle, to je činjenica, kao što je i činjenica da je standrad građana u Bosni i Hercegovini na dnu ljestvice među evropskim zemljama.

Šta je sa „zlatnom kokom“?
Foto: RAS Srbija

Pritom, u Bosni i Hercegovini domaćinsva kupuju struju isključivo od javnih preduzeća, tri elektroprivrede. Sve tri imaju monopol i niko nema izbora prilikom kupovine. Uzmi ili ostavi.

Dok je pod izgovorom kako imamo najjeftiniju struju svaki put poskupljivan ovaj proizvod građanima, paralelno se u preduzećima iz sistema Elektroprivrede (izuzetak je „Elektro-Doboj“, koji posluje racionalno, profitabilno i iz vlastiih izvora može da finansira i veće invesicije) samo povećavao broj zaposlenih. Došlo se do cifre koja premašuje 10.000 radnika.

U svim tim preduzećima problem je višak administracije, nigdje nema viška električara ili montera – poručio je neki dan premijer RS Radovan Višković, koji je najavio reviziju zapošljavanja i prijema novih radnika. Otvoreno je priznao da je odgovornost na rukovodiocima preduzeća za stanje distribitivnih mreža i krađe.

Po pouzdanim informacijama, stanje u gotovo svim preduzećima ERS je kritično i plate se zaposlenima u posljednje vrijeme ne mogu isplatiti dok veliki potrošači ne uplate račune za struju. Pričamo o sistemu za koji se, od kada postoji Republika Srpska, priča da je naš najveći potencijal i naša jedina “zlatna koka”.

Međutim, sada smo u situaciji, što iz objektivnih, što iz subjekivnih razloga, da imamo struje toliko da podmirimo vlastite potrebe. A izvozom se bave neki drugi trgovci, privatne kompanije.

Na sve to stiže ideja o tome da domaćinstva koja troše više struje od, recimo, 400, 500 kilovata plaćaju skuplje kilovate. Razlog: stimulisanje onih potrošača koji racionalno troše električnu energiju. Oni koji se griju na struju ili imaju klimu, obračunavaće im se po skupljoj tarifi.

Ako nemate para za struju, preselite se na Maldive.