Biznis

Šta mu je najvrijednija imovina: Kralj Čarls bogatiji od kraljice Elizabete, ali NIJE NAJBOGATIJI U BRITANIJI

Prema nedavno objavljenoj listi bogatih Sandej Tajmsa 2024, koja rangira 1.000 najbogatijih ljudi ili porodica koje žive u Velikoj Britaniji. Čarls je na ovogodišnjoj listi rangiran na 258. mjestu, što predstavlja blagi rast u odnosu na prošlogodišnju 263. poziciju, piše Tajm.

Kralj Čarls
FOTO: TOLGA AKMEN/EPA

Čarlsova neto vrijednost je znatno veća od vrijednosti njegove majke, kraljice Elizabete Druge, čija se neto vrijednost procenjuje na 470 miliona dolara 2022. godine.

Čarlsova najvrijednija imovina su imanja Sandringem i Balmoral. Sandringem je imanje od 20.000 hektara na istoku zemlje i procjenjeno je da vrijedi oko 315 miliona dolara, piše Sandej tajms. Imanje Balmoral, koje uključuje zamak Aberdinšir i 50.000 hektara zemlje, procjenjeno je na 265 miliona dolara, piše Tajms.

Tokom devedestih godina Čarls je pažljivo upravljao svojim finansijama nakon što je od princeze Dajane dobio nagodbu od 22,5 miliona dolara za razvod. Takođe je uštedio novac od profita ostvarenog od vojvodstva Kornvol, privatnog imanja osnovanog prije skoro 700 godina da obezbijedi finansijsku sigurnost prestolonasledniku. Vojvodstvo zarađuje novac izdavanjem svog zemljišnog posjeda i ulaganjem u drugu imovinu.

Pročitajte još

Zato što se Vojvodstvo smatra dijelom krune i stoga od kraljevske porodice nije potrebno da plaćaju porez na dobit koju je imanje ostvarilo. Uprkos tome, Čarls se dobrovoljno prijavio da plaća porez na prihod na svoju imovinu počevši od 1993. godine.

Na drugom mjestu na listi, ser Pol Makartni iz The Beatlesa postao je prvi britanski muzičar milijarder. On je, zajedno sa suprugom Nensi, rangiran na 164. mjestu na listi i ima procjenjenu neto vrijednost od 1,27 milijardi dolara. Dejvid i Viktorija Bekam zauzeli su 297. mjesto na listi sa ukupnom neto vrijednošću od 575 miliona dolara. Bili su samo nekoliko mjesta ispod poznatog muzičara Eltona Džona, koji je zauzeo 291. mjesto na listi sa neto vrijednošću od 595 miliona dolara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu