Digitalna Srpska

ŠTA NAM DONOSI 5G MREŽA Potpuno će promijeniti način na koji koristimo internet i gledamo televiziju

Način na koji danas u svojim domovima koristimo internet i gledamo televiziju uskoro bi trebalo značajno da se promijeni.

ŠTA NAM DONOSI 5G MREŽA Potpuno će promijeniti način na koji koristimo internet i gledamo televiziju
FOTO: ANDY RAIN/EPA

Iako se mnogo buke diže čak i na sam pomen pojma 5G, oni koji tu buku dižu, često ne govore o konkretnim stvarima koje ta tehnologija donosi.

Većina nas danas koristi kablovski prenos kojim internet i TV signal dolaze do naših kuća i “kutija” prijemnika, iz koje stižu do naših uređaja. Kablovski signal stiže i od modema ili bežičnih Wi-Fi rutera, putem koga u kući dobijamo bežični internet signal.

Dakle, danas nam je, u svakom slučaju, potreban kabl kojim signal dovodimo u kuću. Postojeći, 4G LTE bežični standard prenosa jeste brz, ali nedovoljno brz da bi svi ukućani u cijeloj kući mogli da strimuju 4K filmove ili igraju onlajn igrice istovremeno, pa se zato ne može u potpunosti da zamijeni standardnu kablovsku širokopojasnu vezu.

Dolazeća, 5G tehnologija ostvaruje dovoljne brzine za tako nešto, plus – moćićemo potpuno da zaboravimo na kablove. Pritom, signal je stabilan i pouzdan, kao i “klasičan” kablovski internet na koji smo već godinama navikli. A kada sa budete odlučili da uvedete 5G u svoj dom, umesto desetina metara kabla, “kutija” i rutera, dobićete samo jedan bežični modem.

Dakle, i dalje ćete imati modem u kući, koji će biti povezan na 5G mrežu vašeg operatera i služiti kao kućni Wi-Fi ruter. Putem njega će svi uređaji, pametni televizori i telefoni, kompjuteri i tableti, pametni zvučnici i svi ostali gedžeti moći da se povežu na 5G internet mrežu.

Ovo podrazumeva da više neće biti nikakve potrebe za razvlačenjem kablova kroz kuću, niti “kutija” pored svakog televozora, nema više bušenja zidova, ali ni čekanja majstora da nešto poprave ili zamijene. Potrebno je samo uključiti modem i “zakačiti” sa na internet, prenosi Telegraf.

Uvođenje 5G mreže, u naše domove će donijeti i proširenu ponudu usluga, koje će brže dolaziti do nas i dati nam veće mogućnosti upravljanja njima. Inače, ovo se odnosi na trenutak kada zastupljenost 5G mreža bude potpuna ili blizu potpune.

Za sada, neki postojeći servisi ne nude toliko broj kanala koliko mogu da ponude “standardni” kablovski operateri, pa bi oni koji su navikli na stotine TV kanala, ako bi sada uveli 5G, morali da se zadovolje “tek” sa nekoliko desetina. To će se, naravno, sa sve većom ekspanzijom 5G mreža promijeniti!

Prihvati notifikacije