Društvo

ŠTA NIJE U REDU SA POSLOVNIM OKRUŽENJEM? Više od dvije trećine Srba HRONIČNO ISCRPLJENO na poslu

Više od dvije trećine Srba pati od hronične iscrpljenosti na poslu ili je bilo na ivici iscrpljenosti, navodi se u međunarodnoj zdravstvenoj studiji za 2019. godinu farmaceutske kompanije Štada, u okviru koje posluje Hemofarm, a koja je pokazala da tzv.sindrom izgaranja na radnom mestu jedino Ruse pogađa više nego Srbe.

ŠTA NIJE U REDU SA POSLOVNIM OKRUŽENJEM? Više od dvije trećine Srba HRONIČNO ISCRPLJENO na poslu
FOTO: RAS ARHIVA

Istraživanje kojim je obuhvaćeno devet evropskih zemalja, a koje je nedavno predstavljeno na međunarodnoj konferenciji u Berlinu, pokazalo je da je više od polovine Evropljana (55 odsto) doživjelo hroničnu iscrpljenost na poslu ili bilo blizu tome ili da iz ličnog iskustva zna koji su simptomi te ”'bolesti”.

Sindrom izgaranja na poslu najviše pogađa Ruse (72 odsto), Srbe (66 odsto) i Poljake (62 odsto), dok se manje od polovine ispitanika u Španiji, Italiji i Njemačkoj (49 osto), kao i u Francuskoj (44 odsto), suočilo sa hroničnom iscrpljenošću na poslu.

Onih koji u potpunosti isključuju mogućnost da će ”izgorjeti” na radnom mjestu je u Italiji (3 odsto), Španiji (3 odsto), Rusiji (4 odsto), Poljskoj (5 odsto) i Srbiji (5 odsto).

Porast broja zaposlenih koji osjećaju hroničnu iscrpljenost na poslu kao ozbiljan alarm doživljava gotovo 70 odsto Evropljana, najviše u Srbiji (78 odsto), Njemačkoj (77 odsto) i Francuskoj (75 odsto).

Da ovakav trend pokazuje da nešto nije u redu sa današnjim poslovnim okruženjem uvjereno je više od polovine Srba (57 odsto) i Francuza (54 odsto) i blizu polovine Nijemaca (49 odsto).

Prema istraživanju, više od četvrtine Evropljana (27 odsto) smatra da je sve veći broj slučajeva hronične iscrpljenosti na poslu posljedica nedostatka edukacije i prevencije tog medicinskog sindroma.

Velika većina Evropljana (92 odsto) ne zna tačnu medicinsku definiciju sindroma izgaranja na poslu, a svega 8 odsto ispitanika je prepoznalo da su umor, nedostatak motivacije i nesanicu navelo ključni simptomi, a najveći procenat tačnih odgovora dali su Španci (13 odsto), Nijemci (11 odsto) i Srbi (10 odsto).

Istraživanje je pokazalo i da većina ispitanika smatra da je dužnost poslodavca da sprovodi mjere za očuvanje zdravlja zaposlenih na radnom mjestu.

Ispitanici u Njemačkoj (61 odsto), Velikoj Britaniji (44 odsto) i Belgiji (40 odsto) na prvom mjestu očekuju da im poslodavac obezbijedi odgovarajuću kancelarijsku opremu, poput anatomski prilagodljivih stolica.

S druge strane, u Rusiji (60 odsto), Srbiji (48 odsto) i Poljskoj (48 odsto) prije svega očekuju adekvatnu naknadu za prekovremeni rad u cilju sprječavanja stresa.

Na listi želja je i da kompanije i firme imaju medicinskog stručnjaka za savjetovanje o zdravstvenim problemima zaposlenih što najvažnijim smatraju Španci (49 odsto) i Italijani (44 odsto).

Istraživanje u okviru projekta ”Budućnost zdravlja” za kompaniju Štada sproveo je institut za istraživanje tržišta Kantar Health među 18.000 ispitanika starosti između 18 i 99 godina.

Petim zdravstvenim izvještajem Štade obuhvaćeni su ispitanici u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Španiji i Velikoj Britaniji.