Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠTA SE KRIJE IZA OSTAVKE Radončićev bijeg od migranata ili nova koalicija

Politika
Autor:

Foto: FEHIM DEMIR/EPA

Najavom svoje neopozive ostavke na funkciju ministara bezbjednosti Bosne i Hercegovine, predsjednik SBB, Fahrudin Radončić, ozvaničio je izlazak iz postojeće koalicije, te otvorio brojna pitanja o stvaranju neke nove većine, kako na federalnom, tako i na državnom nivou.

Iako je do skoro bilo govora o tome da SBB i SDA ostaju čvrsti partneri, najava ostavke pokazala je da ipak nije tako. Dokaz tome da se stvari mijenjaju jeste i činjenica da je Klub SBB potpisao zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH odnosno za smjenu Fadila Novalića (SDA).

Time je SBB stao na stranu SDP, Naše stranke, PDA i Nezavisnog bloka, te pokrenuo brojne spekulacije o stvaranju nove koalicije u kojoj ne bi bilo mjesta za SDA.

Odgovarajući novonarima na pitanje šta njegova ostavka znači kada je u pitanju koalicija koju ima sa SDA na državnom i drugim nivoima, Radončić je rekao kako SDA, HDZ i SNSD imaju dovoljno ruku na državnom nivou da provode svoju politiku, a da je učešće SBB u tome završena priča.

– Što se tiče federalnog nivoa, tamo smo u tehničkom mandatu i nismo dio vladajuće koalicije. Odrađujemo posao dok HDZ i SDA ne naprave novu koaliciju. Neće biti ishtirenih poteza. Vlade u TK i KS su za sada stabilne – rekao je Radončić.

Taoci

Naglasio je kako njegova ostavka nije predizborni potez.

– Ovo je potez koji ne treba dramatizovati i normalan je u svim evropskim i svetskim zemljama. Ako imate stratešku razliku s partnerima, koji su zato što su dobili više glasova zaduženi da provode tu politiku, korektno je da izađete i kažete “ne slažem se s time”. Nema svađa, polemike i zle krvi. Trudiću se da svojim prijateljima iz SDA pomognem u onome gdje rade u korist opšteg dobra – rekao je Radončić, dodajući da je Savjet ministara talac odnosa SDA, HDZ i SNSD.

Radončić je jasno naglasio da je učešće SBB na državnom nivou završena priča, što u praksi znači da se neće truditi za svog nasljednika postaviti nekog od svojih kadrova.

Foto: Savjet ministara BiH

Savjet ministara BiH

Iako nije govorio o mogućoj koaliciji, a na naše pozive juče nije odgovarao, saznajemo da se u Sarajevu uveliko planiraju neki novi potezi te da je pozadina ostavke prekompozicija većine u FBiH i na nivou BiH.

Kako kaže naš izvor, mnogima postaje sve teže biti partner sa SDA, a na mnoge nesuglasice ukazivale su i nedavne izjave lidera SDA, Bakira Izetbegovića, kao i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, vezane za pravosuđe i slučaj afere „Respiratori“.

U novoj većini partneri bi bili svi iz Federacije osim SDA, a to su  SBB, SDP, DF, Naša stranka i ostali. Navodno se još čeka da „prelomi“ lider HDZ BiH, Dragan Čović, a partner iz Republike Srpske bi opet bio SNSD.

HDZ BiH

Ipak, sve su to za sada samo nagađanja, a o tome kakav ishod za BiH politiku ima ostavka ministra bezbjednosti pitali smo i stručnjake.

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI), Milan Sitarski, smatra da će naredni dani pokazati da li je moguće izvesti prekomponovanje većine i na federalnom i na državnom nivou.

– U svakom slučaju, to je nemoguće izvesti bez saglasnosti u oba doma naroda, prije svega onog u FBiH. Bez stranaka Hrvatskog narodnog sabora svakako nije moguće izvesti prekomponovanje na federalnom nivou – smatra Sitarski.

Kaže da bi u državnom parlamentu to možda bilo moguće, ali da je pitanje koliki je odnos snaga u Predstavničkom domu PS BiH.

– U svakom slučaju, bez stranaka HNS, od kojih je najveći HDZ BiH, na nivou FBiH nije moguće izvesti prekomponovanje vlasti, a hoće li toga biti ili ne, to ne znamo. Koalicija u kojoj bi se udružile ove manje bošnjačke partije bi mogla bez SDA, ali nikako ne bi mogla bez HDZ BiH. Međutim, ne vidim zašto bi HDZ BiH to radio – smatra Sitarski.

Vanredni izbori

Dodaje da je Radončić ovim, u svakom slučaju, ozvaničio prestanak participiranja njegove stranke u državnoj i federalnoj koaliciji.

– Međutim, treba imati u vidu dvije stvari. Jedna je ta što u ovoj zemlji ne postoji institucija vanrednih izbora. To bi bilo prvorazredna činjenica u nekoj drugoj zemlji u kojoj bi se, ukoliko se ne bi formirala nova koalicija po istupanju jedne stranke iz postojeće koalicije, išlo na vanredne izbore. Ovdje to nije moguće. Moguće je da gospodin Radončić i njegovi ministri u Vladi FBiH ostanu do kraja ovog mandata bez obzira što su u stanju ostavke – kaže Sitarski za Srpskainfo, dodajući da to ne bi bilo privi put da tako dugo imamo stanje ostavke kod pojedinih ministarstava.

Anomalije

Dalje navodi da je druga činjenica ta da uopšte nema federalne vlade formirane na osnovu izbora iz 2018. godine, te podsjeća da je Vlada FBiH formirana 2015. godine na osnovu rezultata izbora iz 2014. godine.

– To su sve neke specifičnosti BiH koje dovode do toga da potez Radončića nema nekakav tektonski značaj za političku scenu BiH. Imao bi, da nije svih tih specifičnosti – smatra on.

Sitarski zaključuje da povod svega može biti i pozicioniranje njegove stranke pred izbore, te još jednom naglašava da ovo nije zemlja s klasičnom političkom scenom već sa mnogo anomalija.

Marić: Mudar potez pred izbore

Politička analitičarka iz Mostara, Ivana Marić, smatra da se iza ovog poteza ne krije stvaranje nove većine na državnom nivou, već mudar potez Radončića, koji izbjegava probleme za koje bi on, kao ministar bezbjednosti, bio odgovoran.

Foto: N1/screenshot

Ivana Marić

– Dolaze topliji dani i sve više migranata dolazi u BiH. U Unsko-sanskom kantonu je već nesnošljiva situacija, ali većina države to ne vidi. Sve to potpada pod nadležnost Ministarstva bezbjednosti BiH, a on tu ne može puno da uradi. Zato mislim da se Radončić mudro povlači sa te funckcije, jer zna da će u narednom periodu biti samo teže – ocjenjuje Marićeva.

Dodaje da je Radončić svjestan problema koji dolaze i toga da će sav neuspjeh biti pripisan njemu, i to baš pred nadolazeće lokalne izbore.

– Ako misli da dobije bilo šta glasova, ovo je njegova dobra odluka. Probem je što ostatak države to ne vidi, ali u Bihaću je strašna situacija i on zna da tu ništa ne može da promijeni, pogotovo ne do izbora. Mislim da je u pitanju to, a ne stvaranje neke nove većine, jer je nemoguće formirati većinu bez SDA i HDZ BiH. Da je moglo, to bi do sada već bilo urađeno – zaključuje Marićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO