Politika

Šta se krije iza Raminog prijedloga: Pritisak na Kurtija, borba za svealbanskog lidera ili nešto treće

Iznenadan i ničim izazvan potez premijera Albanije Edija Rame da pošalje prijedlog nacrta Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) u Pariz i Berlin, mogao bi da bude vid pritiska na Aljbina Kurtija da prihvati ZSO, ali i pokušaj nametanja dominacije unutar albanskog korpusa, ocjenjuju sagovornici Kosovo onlajna.

Edi Rama
FOTO: EDI RAMA/YOU TUBE/SCREENSHOT

Ramin prijedlog, poslat njemačkom kancelaru Olafu Šolcu i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu, prilično je uzburkao kosovsku političku scenu.

Istovremeno je otvoreno pitanje zbog čega Rama ulazi na teren u ovom trenutku.

Albanski premijer je, objašnjavajući svoj potez, rekao da “odavno zna da će ZSO biti Gordijev čvor dijaloga”.

Iako je Upravljački tim za ZSO u okviru dijaloga u Briselu već predstavio svoj nacrt Statuta Zajednice, naknadno je kosovski premijer Aljbin Kurti rekao da on ima svoju verziju, a sada se kao predlagač kandidovao i Edi Rama.

Jedna od mnoštva poruka koje su mu zbog toga ekspresno poslate iz Prištine glasila je: “Ne treba nam spasilac”.

“Nisam se konsultovao sa Kurtijem”

On pak, na Tviteru na to odgovara i reakcije tumači kao strah.

– Oni koji psuju i optužuju, ne znajući ništa o Nacrtu statuta ZSO, plaše se jedne stvari: da ne izgube neprijatelja koji im stvara egzistencijalni uslov da govore i ponašaju se kao da su još u ratu koji je završen 1999. Neprijatelj je poražen – naveo je Rama.

Za albanski portal “Nacionale” je dalje razrađivao ovu temu, pa je kazao i da se nije konsultovao sa Kurtijem prilikom izrade nacrta, i dodao da je stav Albanije po pitanju situacije na sjeveru KiM ”usaglašen” sa stavom SAD i EU. Negirao je mogućnost vojnog sukoba, i dodao da Srbija ne može da ratuje sa SAD.

Pročitajte još

– To je posljednja stvar koju mogu da zamislim. Kaže se – nikad ne reci nikad, ali ja zaista mislim – nikad. Ko će da se bori? Srbija sa Amerikom? Kosovo je Amerika. Za informaciju onima koji su zaboravili, Kosovo još nije potpuno suvereno sve dok na njegovoj teritoriji postoji strana vojska i dok ne stekne potpuno priznanje. Šta će onda Srbija, da napadne Ameriku? – kazao je on.

“Rama ispoljava superiornost”

Dragan Bisenić, novinar i bivši ambasador, ocijenio je da je prijedlog o ZSO Edija Rame u izvjesnoj mjeri neočekivan potez zato što dolazi od strane koja nije direktno uključena u razgovore o ZSO.

– Drugo, on ipak ne može da bude subjekat koji će da izvede ZSO na tzv. Kosovu. Čini se da je to jedna vrsta pritiska kojim albanski premijer želi da podstakne Aljbina Kurtija da prihvati ZSO i da je formira onako kako je predviđeno Briselskim sporazumom iz 2013. godine – kaže Bisenić.

Bisenić navodi da se čuju i interperetacije da je ovaj potez Rame koordiniran sa evropskim subjektima, možda čak na neki način i sa Njemačkom i Francuskom, kojima je on taj papir i uputio.

– Što se tiče unutaralbanskih odnosa Kosova i Albanije, Rama na ovaj način pokazuje paternalistički odnos prema Kosovu, odnosno ispoljava svoju superiornost, jer je Albanija ipak država, a Kosovo nije. Tako da Rama tu uspostavlja hijerarhiju i potvrđuje dominantnu poziciju, tim prije što su odnosi Rame i Kurtija hladni i zategnuti – kaže Bisenić.

Bisenić podsjeća da uskoro slijedi zajednička sjednica vlada Kosova i Albanije i ocjenjuje da će se na njoj sigurno o tome razgovarati.

– Svakako je ovaj potez Rame izazvao veliko i nepodijeljeno nezadovoljstvo političkih subjekata u Prištini, koji na različite načine i oštrim tonovima osuđuju taj njegov potez osuđuju – kaže Bisenić.

“Borba za panalbanskog lidera”

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani, ističe da postoji neskriven rivalitet između Rame i Kurtija ko će biti panalbanski lider, prenosi Kosovo onlajn.

– Prijedlog Rame u vezi sa ZSO je pokušaj da se pomogne međunarodnom faktoru da se spasi dijalog i izbjegne Kurti. U svakom slučaju, Rama ovo radi prvenstveno zbog sebe,pa tek onda za međunarodni faktor – kaže Bećirović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije