Banjaluka

"ŠTA SU SKRIVILE?!" Navijači Borca objavili snimak u znak sjećanja na 12 beba

Navijači banjalučkog Borca su objavili video snimak u znak sjećanja na 12 beba, koje su prije 28 godina umrle u Kliničkom centru Banjaluka zbog nedostatka kiseonika.

"ŠTA SU SKRIVILE?!" Navijači Borca objavili snimak u znak sjećanja na 12 beba
FOTO: MATEJ BORIK/YOUTUBE/SCREENSHOT

Na snimku, čija je poruka “12 zvjezdica-Banjaluka pamti”, vide se navijači kako stoje ispred spomen-obilježja “Život” u centru Banjaluke, koji je posvećen bebama koje su prerano napustile ovaj svijet.

Na transparentima piše “Šta su skrivile?!” i “Nikad zaboraviti, nikad oprostiti”.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, tako da ni boce s kiseonikom nisu mogle biti dopremljene iz Beograda u Banjaluku, uprkos brojnim apelima da se to učini. Zbog toga je preminulo 12 tek rođenih beba, u inkubatorima.

Pročitajte još

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

Datum 22. maj uvršten je u kalendar značajnih datuma u Republici Srpskoj, a majke 12 beba su proglašene civilnim žrtvama rata.

Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.