Politika

ŠTA TU PIŠE? Magazinović traži od Denisa Zvizdića da javno objavi sadržaj ANP

Poslanik SDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović zatražio je od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da javno objavi sadržaj Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

ŠTA TU PIŠE? Magazinović traži od Denisa Zvizdića da javno objavi sadržaj ANP
FOTO: N.G./KLIX.BA/RAS SRBIJA
Saša Magazinović

Šta je sadržaj ANP koji je Savjet ministara BiH u sazivu kojim vi predsjedavate iz javnosti poznatih razloga nije usvojilo? Molim vas da mi dostavite dokument –  napisao je Magazinović u pitanju upućenom predsjedavajućem Savjetu ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Pročitajte još

On je naveo da je ANP u posljednjih skoro godinu najčešće u javnosti spominjani dokument koji Savjet ministara BiH nije usvojilo.

– Ovaj dokument je predmet političkih neslaganja pa i osnovni razlog krize formiranja vlasti koja i danas traje i kojoj se, bez obzira na političke dogovore, još ne nazire kraj. Interesantno je da se većina izjava političara, novinarskih i drugih analiza pa i diskusije u javnom prostoru ne zasniva na poznavanju sadržaja ANP – napisao je Magazinović.

Kako kaže, nedavno su najodgovorniji političari počeli baratati pojmom “redukovanog ANP” o čemu većina aktera političkog života takođe ima stav, a da ne postoji spoznaja o tome kako izgleda trenutno pripremljeni dokument koji Savjet ministara BiH nije imalo kapacitet usvojiti, a ni kako bi izgledala redukovana verzija tog dokumenta koja je najavljena.

– Smatram da jedan od osnovnih principa odgovornog obnašanja vlasti treba biti transparentnost prema javnosti te vas zato molim da mi odgovorite na pitanje i dostavite dokument ANP – naveo je Magazinović.