Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Šta upisati?

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Odabrati pravu srednju školu i buduće zanimanje mladima nikada nije bilo lako, ali odavno nije bilo ni teže. Sadašnje generacije osnovaca, naočigled, izbora imaju mnogo više nego što su, recimo, to imali njihovi roditelji, sve više im se nude i takozvana zanimanja budućnosti, imaju mnogo više informacija o svjetskim trendovima, mnogo lakše dolaze do njih, a opet sigurnosti nemaju ništa više nego što su to neke prethodne generacije imale.

U brzim promjenama života i tržišta rada ni odrasli već sada nisu sigurni da će posao koji danas rade postojati ni za pet, a kamoli deset godina, pa kako onda da pravo zanimanje, koje treba da ga hrani u narednih 40 plus godina, odabere neko ko nema ni 15 godina?!

Jedan je način da biraju sve što ima veze s novim tehnologijama, jer jedino što je danas sigurno jeste da one već transformišu i tradicionalne poslove, te da bez poznavanja tehnologija u budućnosti nećete imati šta da tražite na tržištu rada. Osim, možda, da kopate kanale negdje, ali za to ne treba ni osnovna, a kamoli srednja škola.

Drugi je način da biraju sve što traži Njemačka, s obzirom na njihove najave o milionima radnika koji će im trebati već u narednih desetak godina. Dalje od toga trenutno je teško dokučiti ili predvidjeti.

Ovaj drugi način, svakako, nije nešto što bi, u idealnom svijetu, kao država i društvo trebalo da podstičemo, ali naša realnost je daleko od idealne, a još teže od nje možemo da pobjegnemo.

Sa tim nedoumicama suočavaju se i u obrazovnom sistemu, gdje bi trebalo da svake godine kreiraju bolju upisnu politiku, ali kako izbjeći da ulažemo u školovanje kadra koji će nam svakako „pokupiti“ Njemačka ili Hrvatska, teško je odgovoriti. Na to, realno, upisna politika najmanje i utiče.

Za nju je, od svjetskih trendova, mnogo veći problem da ne upadne u naše dobro znane domaće zamke, kao što su sporo reagovanje ili kreiranje politika koje služe za očuvanje radnih mjesta, umjesto za razvoj i zapošljavanje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO