Društvo

STABILIZACIJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE Šeranić: Idemo u dobrom pravcu, ali BEZ OPUŠTANJA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio je da se u Republici Srpskoj može govoriti o stabilizaciji epidemiološke situacije, nakon što je posljednja sedmica bila sa najmanjim brojem zaraženih koronom u posljednjih šest sedmica.

STABILIZACIJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE Šeranić: Idemo u dobrom pravcu, ali BEZ OPUŠTANJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ne smijemo popustiti sa načinom ponašanja i mjerama koje sprovodimo, javnost i građani u Republici Srpskoj prihvatili su ove mjere i idemo u dobro pravcu, što će biti vrlo važno zbog cijelog javnog života u naredenom periodu – ocijenio je Šeranić.

Ministar je danas posjetio Bolnicu “Sveti vračevi” u Bijeljini i razgovarao sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove o zbrinjavanju pacijenata koji su zaraženi virusom korona, o redovnom funkcionisanju bolnice i adaptaciji novih prostora koje finansiraju Vlada Republike Srpske i grad Bijeljina.

– Riječ je o objektu za specijalističke ambulante koji će omogućiti da se, sa epidemiološkog stanovišta, sačuva centralni objekat bolnice, kao i dodatni kapaciteti kovid bolnice koja mora ima minimalno dvije operacione sale – rekao je Šeranić novinarima.

On je, generalno, istakao važnost specijalizacije i razvoja novog kadra, kao i unapređivanju kadra u mikrobiološkom segmentu, te dodao da Republika Srpska napreduje se razvojem virusološke mreže laboratorija, što će imati značajan uticaj u prevenciji virusoloških oboljenja.

Pregovori o nabavci vakcine protiv korone

Šeranić je rekao da se u pregovorima u vezi sa nabavkom vakcine Republika Srpska strateški orijentisala prema svim proizvođačima od kojih se vakcina može nabaviti i najavio da će naredne sedmice to biti jedna od tema razgovora sa timom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji dolazi u BiH.

– To su pregovori sa SZO kroz koviks model, koji gleda kako da putem SZO obezbijedi dovoljnu količinu vakcine prema svim zemljama, a mi smo u Republici Srpskoj rezervisali u prvom navratu 400.000 doza vakcina, što je bila i preporuka SZO – naveo je Šeranić i dodao da se razgovara i sa ruskim partnerima, putem Predstavništva u Rusiji.

Vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović izjavio je nakon sastanka i obilaska kovid bolnice da su u toku građevinski radovi za proširenje kapaciteta sa sadašnjih 40 na 90 bolničkih kreveta za kovid pacijente.

Pročitajte još

– Vlada Republike Srpske obezbijedila je 654.000 maraka, grad Bijeljina 200.000 maraka i u toku je adaptacija 2.600 metara kvadratnih dodatnog prostora s ciljem većeg stepena zadovoljstva sugrađana – rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, situacija u kovid bolnici je nešto bolja, hospitalizovano je sedam pacijenata, ali nema mjesta za opuštanje i neophodno je poštovanje svih epidemioloških mjera.

Nakon susreta sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i posjete bijeljinskoj bolnici ministar Šeranić sastao se i sa rukovodstvom Doma zdravlja Bijeljina.