Gradovi

STANARI ODAHNULI Fasade ukrasile zgrade u Loparama

Petnaest zgrada u centru Lopara, koje su izgrađene prije više od pola vijeka, dobile su novo ruho. Za njihovu rekonstukciju iz lokalnog budžeta izdvojeno je blizu 100.000 KM.

STANARI ODAHNULI Fasade ukrasile zgrade u Loparama
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Do kraja godine biće uređeno još 10 višeetažnih stambenih objekata u ovoj lokalnoj zajednici.

Stanari loparskih zgrada konačno su odahnuli. Krov ne prokišnjava, fasada ne otpada. U zgradama, sa osam i više stanova, uglavnom žive stari, ali i porodice sa skromnim primanjima. Svaki izdatak je veliki udar na njihove kućne budžete, pa im je pomoć lokalne uprave dragocjena.

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika zgrade 166, Borislav Jović, kaže da je, zahvaljujući donaciji lokalne uprave, završeno 90 odsto radova na uređenju ovog objekta.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija
Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Zamijenili smo krov, uradili fasadu i kulire. Koštalo nas je oko 20.000, mi stanari smo dali po 1.500 KM, a preostalih 5.000 KM smo dobili iz budžeta. Planirali smo još uređenje podrumskih prostorija, staza oko zgrade. Nadamo se da ćemo i za to ostvariti neku subvenciju – kaže Jović.

Manje brige sada ima i stanarka zgrade „Omega 168“ Anđelka Novaković.

– Nema više neizvjesnosti. Sada ne strahujemo od prokišnjavanja, izolacija i stolarija su odlični i biće nam toplije. A u našoj zgradi žive, uglavnom, penzioneri sa skromnim primanjima. Sami ne bismo uspjeli da sredimo ovo – kaže Anđelka.

Iz skromnog budžeta, od blizu pet miliona maraka, za uređenje infrastrukture ove godine biće izdvojeno oko pola miliona maraka. Prioritet je rekonstrukcija putne mreže, elektrifikacija, izgradnja vodovoda u seoskim sredinama, ali radilo se i na uređenju užeg centra ove podmajevičke opštine. Asfaltirane su ulice i trotoari, uređeno korito rijeke Gnjice, a sada novi izgled dobijaju i fasade zgrada.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija
Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

– Opština već nekoliko godina unazad stimuliše zajednice etažnih vlasnika da se registruju.Tada stiču mogućnost da dobiju i subvenciju za promjenu krova, fasade, stolarije, i svega onoga što je potrebno njihovoj zgradi. Nastavićemo sa ovom praksom, jer nam je veoma važno da pomognemo stanarima, ali i uljepšamo izgled našeg mjesta – ističe načelnik Opštine Lopare Rado Savić.

Registrovano 25 etažnih vlasnika

Na području Lopara do sada je registrovano 25 zajednica etažnih vlasnika. Nove fasade i krovove do kraja godine dobiće još desetak višeetažnih stambenih objekata.

– Naše mjesto je dobilo ljepši izgled, a vlasnici stanova bolje uslove stanovanja. Želimo da uredimo naš grad. Lopare su to zaslužile – dodao je Savić.