Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Standard u proteklih 10 godina PORASTAO, ali na to utiče podatak kojim se NE MOŽEMO POHVALITI

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine je u 10 godina porastao samo za oko 7,9 milijardi konvertibilnih maraka, a BDP po glavi stanovnika za 1.202 marke, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Tako je BDP Bosne i Hercegovine u 2008. godini iznosio oko 25,5 milijardi maraka, a na deceniju poslije oko 33,4 milijardi KM. Istovremeno, BDP po glavi stanovnika (pokazatelj kojim se mjeri životni standard građana) na kraju prošle godine bio je 9.556 KM, a 10 godina prije je iznosio 7.205 KM.

BDP po glavi stanovnika u cijeloj BiH je otprilike na nivou albanskog, dok, po ovom pokazatelju, građani Hvratske imaju 3 puta veći standrad, a Slovenije čak 6 puta.

Jedan od razloga rasta BDP po glavi stanovnika, osim blagog rasta svih proizvedenih vrijednosti u BiH, jeste i to što je smanjen broj stanovnika. Po procjeni Agencije za statistiku BiH, u 2008. godini bilo je oko 3,54 miliona stanovnika, a na kraju prošle godine oko oko 3,49 miliona građana koji žive  u BiH.

Po ovim statističkim podacima, BDP u Federaciji BiH gotovo duplo veći nego u Republici Srpskoj. Vrijednost prošlogodišnjeg BDP u Federaciji BiH iznosi oko 21,9 milijardi KM, a u Republici Srpskoj oko 10,8 milijardi maraka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO