Društvo

Stanić oštro: Zašto Srpska ne nabavlja kinesku vakcinu i šta je sa BOGDANIĆEVIM OBEĆANJIMA

Gledajući situaciju sa nabavkom vakcina u Srpskoj, čudno je da niko kao opciju ne spominje vakcine proizvedene u NR Kini posebno ako se prisjetimo posjete tadašnjeg ministra zdravlja i socijalne zaštite Dragana Bogdanića Kini gdje je najavljena intenzivna saradnja sa kompanijom Sinofarm.

Stanić oštro: Zašto Srpska ne nabavlja kinesku vakcinu i šta je sa BOGDANIĆEVIM OBEĆANJIMA
FOTO SDS

To je saopštio dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

– Kompanija Sinofarm je renomirana i svjetski poznata kompanija u proizvodnji medicinskih sredstava, opreme, lijekova, a što je još važnije, ona je proizvela i registrovala vakcinu protiv SARS CoV 2 virusa. Po svemu sudeći, mi bi trebali da imamo jaku uporišnu tačku i oslonac za nabavku vakcine, a za razliku od Srbije nemamo je – rekao je Stanić.

Pročitajte još

Podsjetio je da je Bogdanić saradnju sa kineskim Sinofarmom najavljivao, ne samo oko gradnje bolnice u Doboju, već i oko izgradnje fabrike lijekova u Republici Srpskoj od koje nije bilo ništa.

– Dok je Srbija apsolutni lider u procesu imunizacije, kako po organizaciji procesa, tako njegovom provođenju i više nego uspješnoj nabavci vakcina od različitih proizvođača, Republika Srpska stoji u mjestu. Sa pravom se postavlja pitanje ko je od rukovodilaca u Srpskoj podbacio? Šta je dovelo do toga da od proizvodnje u Republici Srpskoj nema ništa, već da im se čak ne možemo obratiti ni za pomoć u ovoj situaciji u vezi nabavke vakcine? – upitao je Stanić.