Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Stanovnici BiH najmršaviji na svijetu?

Društvo
Autor:

All-focus

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazalo je da su stanovnici BiH najmanje gojazan narod na svijetu.

Stanovnici BiH su najmanje gojazan narod, pokazuje istraživanje za 2017. godinu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i to za zemlje Evrope i Amerike, a koje je tematizirano na internetskoj stranici bigthink.com.

Sa samo 17,9 posto prosječnog indeksa tjelesne težine (BMI), što je i ispod normalne težine, stanovnici BiH se nalaze na posljednjem mjestu svjetske ljestvice, na kojoj u gojaznosti vodi američka Zapadna Virdžinija s indeksom od čak 37,7 posto i od evropskih zemalja Turska sa 32,1 posto, piše „Dnevni Avaz“.

Na tabeli se nalazi 96 zemalja svijeta. WHO navodi i da su žene u BiH sa BMI od 18,4 gojaznije od muškaraca, koji u prosjeku imaju BMI od 17,1 posto. Iza BiH na tabeli slijede Moldavija sa 18,9 posto BMI-ja, potom Švajcarska sa 19,5, Danska 19,7 i Italija sa 19,9 posto BMI-ja.

Od Turaka su nešto mršaviji stanovnici Malte sa 28,9 posto te Britanskih otoka, gdje je više od četvrtine ljudi klinički pretilo. Ostale zemlje, koje su iznad granice normalne težine su Mađarska, Litvanija i Češka.

Iznenađuju podaci

Nutricionista Amela Ivković-O'Reilly smatra da je ova analiza pomalo iznenađujuća, s obzirom na ranije podatke i zabrinjavajuću činjenicu da je svako četvrto dijete u BiH pretilo.

„Prema prijašnjim analizama bili smo negdje u vrhu gojaznih. Vjerujem da smo puno gori od tog istraživanja, jer naš narod je poznat po tome da jede dosta ugljikohidrata ili drugim riječima pite, peciva, hljeb… Tu je, svakako, i nedostatak fizičke aktivnosti. Mislim da ima zdravijih nacija od nas, kao što su Italijani i Francuzi, koji imaju razvijene zdrave navike“, smatra Ivković–O'Reilly.

Razlog – siromaštvo?

Analiza sa stranice bigthink.com navodi i da ovi podaci mogu biti rezultat činjenice da siromašne zemlje, kao što su naša i Moldavija, nemaju razvijene restorane brze hrane kao što to imaju Švicarska, Danska i Italija, koji imaju i bolje razvijene zdravije navike, poput zdrave ishrane i tjelesnih aktivnosti, nego mi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO