Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

STARI MOMCI NEĆE U MANASTIRE Kako je propala neobična inicijativa vladike Atanasija

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Manastir Rmanj u Martin Brodu kod Drvara ima dugu i bogatu istoriju, ali je u posljednje vrijeme sve češće zatvoren.

Možda ne bi bilo tako da se ostvarila neobična zamisao bivšeg vladike bihaćko petrovačkog Atanasija Rakite. Naime, prije dvije godine, episkop Atanasije je  pozvao stare momke, koji su zašli u pedesete, a nisu „život osmislili kroz porodicu“, da se okanu alkohola i besposličenja stupe u manastire. Ipak, starim krajiškim lolama se nije dalo u monahe, pa ni Rmanj, kao ni drugi manastiri,  nije dobio nove iskušenike.

Kada je vladika Atanasije premješten za episkopa mileševskog, u eparhiji je zaboravljena njegova ideja.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Malobrojni monasi iz manastira Rmanj, kako smo čuli u selu, nisu u naročito idiličnom odnosima sa mještanima Martin Broda, a ni mještani ne trče na liturgije.

– Da crkva stvarno misli na ovaj narod, poslali bi nam u selo paroha sa troje četvoro djece, da se druže s našom djecom i privuku ih crkvi i vjeri. Od nas starih ionako neće nikad biti neki vjernici  – kaže mještanin Dušan Reljić.

Manastir Rmanj je, oko 1440. godine, po predanju, podigla kraljica Katarina, kći despota Đurđa Branovića i supruga celjskog grofa Ulhira, u pomen svom sinu Hermanu, nesuđenom nasljedniku prestola, koji je ovdje bolovao i  umro u 17. godini.

Manastir je nekoliko puta rušen i razaran, ali se uvijek dizao iz pepela. Jedno vrijeme je čak bio i sjedište mitropolije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO