Društvo

STARIJI U VEĆEM RIZIKU OD KOMPLIKACIJA Roditelji koji imaju simptome korone, djecu ne treba da šalju BAKAMA I DEDAMA

Epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje je nepovoljna, sa visokim brojem pozitivnih na dnevnom nivou, kaže direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

STARIJI U VEĆEM RIZIKU OD KOMPLIKACIJA Roditelji koji imaju simptome korone, djecu ne treba da šalju BAKAMA I DEDAMA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsjetimo, u protekla 24 časa, u Srpskoj je testirano 306 laboratorijskih uzoraka, a korona virus potvrđen je kod još 134 osobe što je 43,8 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih na SARS-CoV-2.

Pročitajte još

– Uprkos apelima, uvijek postoji jedan dio građana koji se ne pridržavaju preventivnih mjera. Imamo situaciju da se virus jako brzo proširi unutar porodice. U posljednje vrijeme, u porodicama sa pozitivnim na korona virus, dešava se da roditelji šalju djecu svojim starijim ukućanima, odnosno, bakama i dedama na čuvanje. U takvim situacijama, dolazi do širenja korone u ovoj populaciji, koja je posebno osjetljiva i kod koje se veoma brzo razvije srednje tešku i tešku kliničku sliku – naglašava Zeljković.

Naglašava da svi koji imaju simptome treba da ostanu kući i da se jave svom porodičnom ljekaru.

– Takođe, djeca iz tih porodica ne treba da idu u škole i vrtiće, ili da ih roditelji šalju bakama i dedama na čuvanje, bez obzira na to da li imaju ili nemaju simptome. Naime, djeca često nemaju simptome, ali su prenosioci virusa. Imaju mnogo blažu kliničku sliku, ali virus brzo može da se prenese sa njih na starije – upozorava Zeljković.