Društvo

Starim stvarima daje novu namjenu: Marinko od klasične pravi digitalnu harmoniku koja zvuči kao da svira cijeli orkestar (VIDEO, FOTO)

Penzioner Marinko Vuković cijelog života starim stvarima daje novu namjenu. Tako je slušao radio u vrijeme dok u njegovom selu još nije bilo struje, interfon je koristio kao telefon a sada je uspio da njegova harmonika zvuči kao cijeli orkestar.

Starim stvarima daje novu namjenu: Marinko od klasične pravi digitalnu harmoniku koja zvuči kao da svira cijeli orkestar (VIDEO, FOTO)
FOTO: RTV/SCREENSHOT

Da vrijedne ruke i bujna mašta mogu svašta dokaz je Marinko Vuković iz Donjeg Tavankuta kod Subotice.

FOTO: RTV/SCREENSHOT
FOTO: RTV/SCREENSHOT

Iako je radni vijek proveo kao alatničar, od djetinjstva gaji ljubav ka elektronici. Ugrađivanjem dijelova koje sam osmisli i napravi, on starim uređajima udahnjuje novi život i daje im drugu namjenu, a tu sklonost ima od ranog djetinjstva.

– Kada sam išao u osnovnu školu, nismo imali struju na salašu pa sam napravio detektorski prijemnik i tako slušao radio Temišvar, Budimpeštu, Beograd…. Te stanice sam slušao detektorski, bez baterije – objašnjava Marinko Vuković, penzioner iz Donjeg Tavankuta kod Subotice.

Pročitajte još

Ovaj zaljubljenik u elektroniku i pasionirani radio-amater je, zahvaljujući maštovitoj primjeni stečenih znanja, decenijama prije nego što su drugi imali telefon, na jedinstven način komunicirao sa komšijama iz Tavankuta.

– U to vrijeme nismo imali telefon, pa sam interfonu dao tu namjenu. Na taj način smo mi odrasli zvali komšije na kafu i druženje. Djeca su nam tada bila mala pa su i oni na taj način razgovarali sa svojim vršnjacima iz komšiluka. Bilo je zabavno – priča on za RTV.

Marinko je i muzičar koji je cijeloga života drugovao sa harmonikama. Ali, nakon što prođu kroz njegove ruke, pri čemu u njih ugradi dijelove iz drugih instrumenata, one postaju sasvim originalne i drugačije od ostalih.

– Iznutra sam izvadio klasiku i ugradio sam digitalnu elektroniku. Sve harmonike su bežične. Uz pomoć semplera, dobije se uvjerljiv zvuk raznih instrumenata – objašnjava ovaj vješti majstor i muzičar.

Ovaj vitalni i dosjetljivi penzioner u osmoj deceniji života, svake zime jednu klasičnu pretvori u digitalnu harmoniku. Do sada ih je napravio osam, a zahvaljujući originalnim izmjenama koje je sam osmislio i uradio, muziciranje Marinka Vukovića na harmonici zvuči kao da svira na raznim instrumentima koje izvodi cijeli orkestar.

Prihvati notifikacije