Biznis

Statistika pokazuje: Rast izvezene robe, prometa vozila i putnika

Na graničnim prelazima BiH na izlazu iz Republike Srpske izvezeno je u drugom tromjesječju ove godine 477 miliona tona robe ili 2,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Statistika pokazuje: Rast izvezene robe, prometa vozila i putnika
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U posmatranom periodu na tim prelazima evidentirano je 21.716 teretnih vozila, ili 4,1 odsto više nego lani.

Broj teretnih vozila kojima je roba uvezena preko graničnih prelaza BiH na području Republike Srpske u drugom tromjesječju ove godine veći je za 6,3 odsto, dok je količina robe na ulazu u Srpsku manja za 2,5 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Vozilima sa stranom registracijom u drugom tromjesečju ove godine uvezeno je 38,6 odsto od ukupne količine robe na ulazu, dok je vozilima sa domaćom registracijom izvezeno 67,5 odsto od ukupne količine robe na izlazu iz Republike Srpske.

Najveći broj teretnih vozila ušao je preko graničnih prelaza sa Hrvatskom.

Ukupan granični promet putnika na graničnim prelazima BiH na ulazu u Republiku Srpsku u drugom tromjesečju ove godine iznosio je oko 3,53 miliona putnika ili 75,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Granični promet putnika u vozilima sa domaćom registracijom u drugom tromjesečju ove godine veći je za 66,4 odsto, a u vozilima sa stranom registracijom veći je za 69,7 odsto u odnosu na isti period lani.

Zabilježeno je i povećanje putničkih vozila na ulazu i izlazu, dok je u strukturi graničnog prometa putničkih motornih vozila bilo 41,4 odsto domaćih vozila i 58,6 odsto stranih vozila.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da rast izlaza robe predstavlja povećanje obima spoljnotrgovinskog prometa, gdje je u odnosu na ranije periode izvoz ima veću procentualnu vrijednost rasta od uvoza, kao i dijelom rasta tranzita preko BiH, odnosno Republike Srpske, te rastom indeksa prometa industrije.

Prema njenim riječima, uz to se direktno veže i povećanje broja teretnih vozila na graničnim prelazima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu