Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Stefanović: Ne priznajemo Kosovo, nema sankcija Rusiji

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji i ne pada nam na pamet da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

–  Zahvaljujući Aleksandru Vučiću, država ne uvodi sankcije Rusiji, jer on ima političku snagu da može da odluči tako nešto, svjestan svega što je posljedica nečega takvog i ne pada nam na pamet da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije i molim vas da tako nešto ne koristite u smislu napada na vladu – rekao je Stefanović u parlamentu.

Ministar je time replicirao na riječi poslanika radikala Nikole Savić da su subvencije koje država daje stranim kompanijama mogle da se upotrijebe na korisniji način po građane.

– Ne dao Bog da dođemo u situaciju da ova vlada prizna Kosovo i uvede sankcije Rusije. Kada dođe taj trenutak, a polako se manevarski prostror sužava, onda ćemo vidjeti koliko su isplative te investcije i koliko će u toj situaciji ostati radnih mjesta – rekao je Savić.

Polemika je počela zamjerkom radikala na Prijedlog zakona o planskom sistemu Srbije, koji su naveli da taj zakon ništa neće promijeniti, ali i ponovili kritike na račun evropskog puta Srbije i davanje državnih subvencija stranim investitorima.

Savić je rekao je da je evropski put – put u propast, jer su tamo “uglavnom naši neprijatelji”.

– Čujemo i da neke italijanske firme, kada im je istekao ugovor sa vladom, napuštaju ili se spremaju da napuste tržište. To će uraditi sve firme kada procijene da je to njihov interes – rekao je Savić.

Ministar Stefanović je uzvratio da je interesantna teza da je “neka firma, za koju nisu sigurni čime se bavi, napustila tržište”, te da ne bi bilo loše da čujemo koja je to firma, koliko je mjeseci poslovala, koliko je dobila subvencija…

Stefanović je istakao da su strane kompanije u posljednje četiri godine otvorile 170.000 radnih mjesta.

– Da li je trebalo da, kada je Simens došao u Srbiju iz Njemačke, za koju kažete da nam je neprijatelj, ljude koju su zaposleni u Simensu otpuštamo, da ih nagovorimo da napuštaju radna mjesta? Jel to poruka? Ili ljudima u Džonson elektriku, Svarovskom, predložimo da izađu iz fabrika, jer se radi o investicijama iz zemalja koje su nam neprijateljin- upitao je Stefanović.

Istakao je da država daje subvencije da bi privukla investitore, a da se isplativost tih investicija postiže poslije 14 mjeseci, jer od 15. mjeseca obim poreza, doprinosa i svega što kompanije plaćaju prevazilazi ono što je država dala.

– Već u 15. mjesecu imamo čist interes. Ako su kompanije bile samo 15 mjeseci, dobro je što su bile, a mnoge su ovdje više godina, i šire prozivodnju poput ”Mei Te” u Obrenovcu – rekao je Stefanović.

On je naveo i da će investitori, ako nema subvencija, otići u Bugarsku, Makedoniju, tamo gdje se daju subvencije.
Sada, kazao je Stefanović, Srbija ima rast BDP, javni dug je 59,3 odsto BDP, najniži do sada i ispod nivoa Mastrihta.

Savić je uzvratio da bi sve to bilo u redu, da država ne daje ogromne subvencije, koje su, prema njegovom mišljenju, mogle da se upotrebe na korisniji način po građane.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO