Hronika

STEKLI IMOVINSKU KORIST VEĆU OD 10 MILIONA KM U predmetu "Pravda" podignuta optužnica protiv još jedne osobe

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu koja Sejdu Filipović tereti da je u okviru organizovane grupe kojom je rukovodio Alija Delimustafić, učestvovala u fingiranim parničnim postupcima pred Opštinskim sudom u Sarajevu i prevarom zaključivala ugovore o kupoprodaji nekretnina na području Kantona Sarajevo.

STEKLI IMOVINSKU KORIST VEĆU OD 10 MILIONA KM U predmetu "Pravda" podignuta optužnica protiv još jedne osobe
FOTO: ARHIV/KLIX/RAS SRBIJA

Optužnica protiv Filipovićeve podignuta je u okviru predmeta “Pravda” i tereti je da je izvršila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca u periodu od početka 2009. do kraja 2016. godine.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, saopšteno je iz kantonalnog tužilaštva.

Ranije je potvrđena optužnica koja Delimustafića i još 37 osoba te 7 pravnih subjekata tereti za organizovani kriminal, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, povrede zakona koje su činile sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevaru i pomoć počiniocu nakon izvršenog djela.

Delimustafić je optužen da je organizovao grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine na području Kantona Sarajevo, a počinjenjem ovih djela optuženi su stekli protivravnu imovinsku korist u iznosu višem od deset miliona KM.