Društvo

STERILITET MUČI PETINU STANOVNIKA Parovi u Srpskoj se sve češće BORE ZA POTOMSTVO

Problemi steriliteta u Srpskoj muče sve više parova koji odluče da imaju djecu, a uveliko zabrinjavaju i stručnjake u ovoj oblasti.

STERILITET MUČI PETINU STANOVNIKA Parovi u Srpskoj se sve češće BORE ZA POTOMSTVO

Mnogi parovi provedu po godinu i više dana života boreći se da dobiju prvo potomstvo, a brojne su priče i onih kojima je za to trebalo i po deset i više godina.

Po procjenama nadležnih, sa nekim problemom u vezi sa ostvarivanjem trudnoće suočava se više od 20 odsto reproduktivno sposobnog stanovništva u Srpskoj.

Gotovo svaka osoba danas poznaje bar jedan par u svom okruženju koji se bori sa ovim problemima.

Sve je više parova koji imaju problem steriliteta. Ponekad su to ozbiljni problemi, a ponekad i mali koji se lako rješavaju. Najveći je problem što se mnogi parovi ljekarima jave tek kad shvate da nekoliko godina ne dolazi do trudnoće. Potrebno je da svi zajedno radimo na edukaciji stanovništva i utičemo na ljude da se javljaju ljekarima ukoliko već nakon godinu dana zajedničkog života ne dolazi do trudnoće, jer u prvoj godini 80 odsto parova ostvaruje trudnoću ukoliko nema nekih problema – objašnjava nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje u RS doktorka Sanja Sibinčić.

Upravo ovakvo iskustvo imao je jedan par iz Banjaluke koji sada očekuje bebu, ali kojem je do trudnoće trebalo gotovo dvije godine.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Uvijek sam slušala priče da se ljekaru treba javiti ako trudnoće nema u prvih godinu dana i do tada nisam puno ni brinula. Nakon toga smo odlučili da krenemo sa pretragama i ispostavilo se da i suprug i ja treba da koristimo terapiju da bi riješili neke zdravstvene probleme koji su nam ometali začeće. Savjetovano nam je da pokušamo prvo na taj način, pa ako terapija ne bude dala rezultate, da probamo inseminaciju. To je potrajalo nekoliko mjeseci, ali na sreću, nakon toga sam ostala trudna. Sve to je veliki stres kroz koji prođete kao par – priča Marija iz Banjaluke.

Stručnjaci ističu da su razlozi za ovakvo stanje višestruki.

– Jedan od najvećih problema je što žene odgađaju roditeljstvo za kasne godine i onda se tu susreću sa svim problemima koje nose te godine kao sto su nemogućnost zatrudnjivanja ili zdravstvene komplikacije. Imamo i porast spolno prenosivih bolesti. Sa druge strane, sve više je i muškaraca koji imaju probleme sa svojim nalazima, a vrijednost spermiograma svakih deset godina značajno opada. Svi ovi podaci su zaista zabrinjavajući – kaže Sanja Sibinčić.

Foto: Elta TV
Foto: Elta TV

Po njenim riječima, stručnjaci godinama nastoje da javnosti ukažu na to da u ovoj oblasti imamo ozbiljan problem.

– Situacija je slična i u svim drugim zemljama u okruženju, kao i većini evropskih zemalja. Na te probleme ukazuju i druge institucije kao sto su Institut za demografiju Srbije, akademije nauka RS i Srbije, pa smo uz njihovu pomoć pravili i niz predavanja na tu temu, kao i naučnoistraživačke studije. Ako se nešto ne promijeni na našim prostorima, bojim se da ćemo kroz 20 i više godina biti stara nacija sa tendencijom da nestajemo, jer gubimo potencijal za obnavljanje – kaže dr Sibinčić.

Uzroci i imunološki problemi

Stručnjaci ističu i da kod žena uzroci problema sa sterilitetom mogu biti endokrinološki, zatim razna upalna stanja materice koja ostavljaju posljedice.

Mogući su, kažu, i kod muškaraca endokrinološki uzroci, ali i imunološki i genetski. Nerijetko dođe do nepravilnosti i tokom sazrijevanja spermatozoida i jajne ćelije.

I neprovođenje rane preventive u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena jedan je od uzorka sve češće neplodnosti, ističu ginekolozi.