Politika

Stevandić: Ne dozvoliti da se tragedije koriste za međusobne obračune i prepucavanja

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić pohvalio je što je na teritoriji BiH proglašen Dan žalosti povodom tragičnog događaja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Nenad Stevandić
FOTO: US

On ističe da u ovakvim slučajevima empatija ne može biti vezana samo za jedan narod.

Stevandić je rekao da Republika Srpska iskreno tuguje, da je pokazala empatiju i poštovanje za porodice nastradalih, ali isto tako dodaje da su potrebne uvesti neke mjere koje bi spriječile da se ovako nešto ponovi.

– Mora se povući neka crta, oružje je uvijek opasno, ali okidač povlači čovjek i potrebna je jedna revizija kad je u pitanju držanje oružja u kući – rekao je Stevandić.

Pročitajte još

On dodaje da je na ovim prostorima bio rat i da je svako kod sebe imao oružje ali da ovakvih incidenata nije bilo, već da je jasno da se ušlo u neko novo doba terora kako preko društvenih mreža tako i u samom javnom životu.

Stevandić ističe da su on i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovali sjednici Vlade Republike Srpske, te da su im podneseni izvještaji ministarstava prosvjete i unutrašnjih poslova. Zaključeno je da ne treba ishitreno reagovati, ali da je potrebno da se donesu neke odluke i da se uvidi gdje se nalaze problemi i kako ih otkloniti.

– Držanje oružja i njegova dostupnost je osnovni problem i taj dio je lakše kontrolisati nego motivacioni teror koji se širi društvenim mrežama – dodaje Stevandić. On kaže da Republika Srpska podjednako tuguje zbog ovog tragičnog događaja, kao i Srbija, i da ne bi bilo emocionalne razlike da se ovako nešto desilo u Republici Srpskoj, ali da i dalje treba ostati pribran i ne treba da se podlegne histeriji.

Stevandić napominje da nema potrebe da se ova dva slučaja politizuju i koriste u ličnim prepirkama i sukobima.

– Ne smijemo da podlegnemo histeriji, ali već vidimo da mnogi ljudi imaju potrebu da zloupotrebe tragediju za međusobne optužbe i prozivanja. Sada je najvažnije da pokažemo empatiju i napraviti racionalnu analizu na miru bez optuživanja koje će dovesti do još gore situacije – zaključuje Stevandić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije