Gradovi

STIGLA JOŠ JEDNA MEDALJA Dubička rakija osvaja međunarodne nagrade

Proizvođač rakije Miro Krnjajić iz Kozarske Dubice kolekciji nagrada osvojenih tokom posljednjih nekoliko godina dodao je srebrnu medalju za jabukovaču “Kozarski Kalvados” na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

STIGLA JOŠ JEDNA MEDALJA Dubička rakija osvaja međunarodne nagrade
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Za proizvodnju ove rakije koristio sam tradicionalne metode iz Potkozarja, poznatog po kvalitetnom voću. To je rendanje jabuke, što rakiji daje izuzetan kvalitet i aromu – kazao je Krnjajić.

Za svoju rakiju on je takođe na sajmu u Zagrebu dobio zlatnu medalju.

“Kalvados” je francuski poizvod iz južne pokrajine, baziran na tehnologiji dvostruke fermentacije, što znači da se jabuke s tog područja cijede u jabukov sok, od čega se pravi jabukovo vino, a onda rakija, pojasnio je Krnjajić, diplomirani inžinjer poljoprivrede.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

On je ove godine izrendao 2.000 kilograma jabuke, od koje je dobio 250 litara rakije.

– Dobio sam srebrnu medalju. Mislim da je zlato izostalo jer je kalvados žute boje, a moja rakija je bijela i proizvod je tehnologije rendanja koju sam primjenjivao, što je različito u poređenju s francuskom recepturom – objasnio je Krnjajić.

On je ukupno osvojio 20 nagrada na međunarodnim takmičenjima, uključujući zemlje Evrope i Mediterana, Jerusalim i Brisel.