Društvo

Stigle prinove u “Vučijak”: Ergela bogatija s dvoje ždrijebadi, Neretvom i Savom

Lijepe vijesti stižu iz prnjavorske ergele lipicanera “Vučijak“, jer su bogatiji za dva nova člana, ždrijebad, kojima su dali imena Neretva i Sava.

Ždrijebe u ergeli "Vučijak"
FOTO: TVK3/YOUTUBE/SCREENSHOT

Sezona ždrijebljenja traje do polovine februara naredne godine. A, u tom periodu očekuju od 10 do 12 ždrijebadi.

Mjesec novembar, na ergeli „Vučijak“ u Prnjavoru protekao je u dočekivanju novog života. Neretva je prvo ždrijebe. Nedugo potom, stigla je još jedna prinova, Sava. Njima bi se u vrlo skoro vrijeme trebalo pridružiti još nekoliko.

FOTO: TV K3/YOUTUBE/SCEENSHOT
FOTO: TV K3/YOUTUBE/SCEENSHOT

Viši stručni saradnik za stočarsku proizvodnju Slađana Preradović kaže da sezona ždrijebljenja traje do polovine februara.

Na ergeli je trenutno 100 konja, svih uzrasnih kategorija, od ždrijebadi koja su stara dvije sedmice, do kobila i pastuva koji imaju 17, pa čak i 22 godine. Ergela je, zbog viška životinja, ove godine organizovala dvije licitacije.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Prnjavorska ergela odnedavno je postala i punopravan član Svjetske organizacije lipicanera, krovne organizacije koja okuplja predstavnike koji se bave uzgojem lipicanera. Ovo članstvo stvoriće uslove za učestvovanje u različitim projektima.

Ergela „Vučijak“ osnovana je 1946. godine i jedinstvena je na prostorima BiH. Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa upisao je krajem prošle godine tradicionalni uzgoj konja lipicanera na ovoj ergeli na Uneskovu reprezentativnu listu kulturne baštine čovječanstva, prenosi K3.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije