Banjaluka

STIGLO POJAČANJE Kupljeni novi bicikli za "BL Bajk"

U okviru projekta "Podrška jedinicama lokalne samouprave u RS u promociji održive urbane mobilnosti", Banjaluka je, uz parking za bicikle sa nadstrešnicom, dobila i nove bicikle za sistem “Bl bajk”.

STIGLO POJAČANJE Kupljeni novi bicikli za "BL Bajk"
FOTO: GRAD BANJALUKA

Ovaj projekat realizovao je Savez opština i gradova RS, uz podršku Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu Energetska efikasnost, a  kojeg sprovodi GIZ u ime njemačke vlade.

Grad Banjaluka je u oktobru prošle godine izabran  za implementaciju pilot projekta, koji je podrazumijevao poboljšanje uslova iz oblasti urbane mobilnosti.

– U okviru navedenog projekta odobrena su nam finansijska sredstva za realizaciju projekta u iznosu od 6.000 evra, kojim su finansirni novi  bicikli za “Bl bajk” i natkrivena nadstrešnica za parkiranje bicikala sa 14 mjesta na lokaciji tzv Kraševog parkinga – naveli su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Kako su istakli, ovim projektom doprinosi se proširenju mreže “Bl bajk”, kao i poboljšanju uslova za parkiranje bicikala.

– Cilj projekta je da stanovništvu i turistima bicikl bude dostupan za obavljanje dnevnih aktivnosti, a u cilju popularizacije zdravog načina života, kako bi se što više koristili zdravi oblici prevoza, a što manje motorna vozila – zaključili su iz resornog odjeljenja.

Saradnja, u oblasti urbane mobilnosti, između Grada Banjaluka, SOGRS i GIZ Njemačka uspješno se odvija od 2018. godine.