Gradovi

STIPENDIJE ZA DJECU SA SELA Gradska uprava u Trebinju pomaže više od 140 osnovaca

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je danas ugovore o stipendijanju djece koja pohađaju područna odjeljenja osnovnih škola i osnovaca koja žive u seoskom području, a idu u školu u grad, pošto u njihovim mjestima nema škole.

STIPENDIJE ZA DJECU SA SELA Gradska uprava u Trebinju pomaže više od 140 osnovaca
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Ugovori su potpisani za 142 učenika, a ovo je već četvrta godina da se iz gradskog budžeta izdvaja novac za porodice čija djeca pohađaju školu u ruralnim područjima.

Za pomoć djeci na selu biće izdvojeno oko 105 hiljada KM, mjesečna naknada se kreće do 125 KM po djetetu, zavisno da li su roditelji zaposleni ili nisu, a isplaćivaće se devet mjeseci .

– Cilj je da se ne zatvaraju područna odjeljenja, ali i da roditelji ostaju u selu i bave se poljoprivredom. Smatramo da ćemo ovakvim i slučnim programima za pomoć rurarnim područjima zadržati ljude na selu i očuvati područna odjeljenja osnovnih škola, koja se sve više gase u RS – istakao je Ćurić.

Miomira Krunić, majka troje djece koji žive na Jasenu, kaže da ovakva podrška lokalne uprave mnogo znači kako djeci, tako i za opstanak i razvoj sela.

– Nadam se da će se pomoć djeci na selu, kao primjer dobre prakse, realizovati i u drugim opštinama i gradovima RS – istakla je Krunić.