Digitalna Srpska

STIŽE AŽURIRANJE Vindous 11 će omogućiti kucanje pomoću glasa, ali na drugačiji način

Majkrosoft radi na tome da omogući korisnicima da kucaju sadržaj pomoću glasa - znak po znak.

STIŽE AŽURIRANJE Vindous 11 će omogućiti kucanje pomoću glasa, ali na drugačiji način
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Vindous i macOS već omogućavaju korisnicima da sadržaj unose/kucaju pomoću glasa. Radi se o “speech-to-text” funkciji, gdje se umjesto kucanja po tastaturi jednostavno izgovori ono što želite da napišete i softver će pokušati da izvrši konverziju.

U najvećem broju slučajeva, ovo funkcioniše ukoliko korisnik govori i koristi “regularne” riječi. Problem nastaje sa određenim imenima ili riječima koje nije lako identifikovati (na primjer, strana imena ili kombinacija slova i brojeva).

Dobra vijest je da, prema navodima iz Majkrosofta, kompanija radi na Vindous 11 ažuriranju, koje će omogućiti korisnicima da zaista kucaju pomoću glasa.

Pročitajte još

Umjesto izgovaranja riječi i brojeva, korisnik će moći da izgovara individualna slova i brojeve, kako bi ih “ukucao” u računar.

Primjera radi, ukoliko morate da otkucate URL sajta, adresu, ili imejl adresu, umjesto da se nadate da će Vindous razumjeti sve što izgovorite, jednostavno možete da izgovorite slovo po slovo, znak po znak i softver će sve ubaciti u računar, piše b92.

Trenutno, pomenuta funkcija je dostupna samo korisnicima Dev kanala, što znači da će proći izvesno vrijeme dok ne izađe iz faze testiranja i postane dostupna svima.

Prihvati notifikacije