Svijet

Stiže bezbjednosna pomoć: Amerika šalje Ukrajini raketne sisteme dugog dometa

Očekuje se da će Sjedinjene Države proslijediti dodatnih 450 miliona dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini, uključujući više raketnih sistema dugog dometa, rekla su danas dva američka zvaničnika.

Stiže bezbjednosna pomoć: Amerika šalje Ukrajini raketne sisteme dugog dometa
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu Donbas, pa se Ukrajina plaši da bi neke od njenih trupa mogle biti opkoljene “ruskim klještima”, prenosi Rojters.

Navodi se da je jedan od zvaničnika, govoreći anonimno, rekao da bi najnoviji paket mogao da uključi četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).

Pročitajte još

Ukrajina je ranije danas saopštila da je dobila prvu tranšu tog moćnog sistema oružja dugog dometa što bi bolje odgovaralo dometu ruskih raketnih sistema koje, kako se kaže uveliko koriste za udare na ukrajinske položaje u Donbasu.

Vašington je izjavio da je od Kijeva dobio uvjeravanja da to oružje većeg dometa neće biti korišćeno za napad na rusku teritoriju, strahujući od eskalacije sukoba.

Moskva je upozorila da će gađati ciljeve u Ukrajini koje „još nisu pogodili” ako Zapad isporuči Ukrajini rakete dužeg dometa za upotrebu u visokopreciznim mobilnim raketnim sistemima.

Prihvati notifikacije