Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Stiže kineski digitalni novac Čajnakoin

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Wu Hong/EPA

Kineska narodna banka objavila je da se njen virtuelni novac “može nazvati dovršenim”, što znači da bi se uskoro mogao naći u opticaju.

Njihov Čajnakoin neće biti klasična kriptovaluta, jer ga je razvila Kineska narodna banka uz podršku komercijalnih kineskih banaka, pa ne funkcioniše kao bitkoin i slične digitalne valute, mada kažu da se djelomično oslanja na sisitem blokčejna.

Drugim riječima, mada je Kineska narodna banka najavila svoju digitalnu valutu kao veliku stvar za novčane transakcije u Kini, to ne znači da će ju stvarati “rudari” i osiguravati algoritmi koji će joj jamčiti neovisnost, već će se raditi o digitalnom novcu koji će emitovati banke pod kontrolom državnog aparata, na potpuno isti način kao što u opticaj puštaju Juan, samo što ga neće štampati.

S obzirom na prilično veliku blokadu informacija koje dolaze iz Kine, detalji o ovom digitalnom novcu još uvijek nisu poznati, dok se razlog ovog poteza Kineske narodne banke traži o nezadovoljstvu dijela kineske ekonomije zbog “poremećaja na novčanom tržištu koji uzrokuju kriptovalute”. Drugi razlog je u nastojanju Pekinga da razvije sistem digitalnog novca koji može kontrolisati te i na taj način smanji ovisnost o stranim tehnologijama.

(Klix)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO