Društvo

"Što je automobil stariji, to je potrebna detaljnija provjera pred put" Godišnji odmori su pred nama, ovo OBAVEZNO PREGLEDATI prije nego što krenete na ljetovanje

Na bar dvije sedmice prije polaska, a da vam se putovanje do ljetovališta ne pretvori u “pakao” zbog nepredviđenog kvara, potrebno je obaviti kontrolni tehnički pregled automobila.

jednosmjerni saobraćaj pješaci semafor
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

I dok svjetla i brisač na svom četvorotočkašu možete provjeriti sami, za sve tečnosti, ulja i filtere savjetuje se odlazak kod majstora, pogotovo ako vam automobil nije nov i ako vas očekuje put od više stotina kilometara.

Odlazak na godišnji odmor sopstvenim, umjesto organizovanim prevozom, ima svoje prednosti, ali nosi i određene rizike, prije svega u smislu da li je automobil potpuno ispravan da, na primjer, “pregazi” rutu od 700 kilometara i “izdrži” čekanje na nekoj granici od par ili više časova, piše Blic.

Provjera bar dvije sedmice prije polaska

Kontrolni tehnički pregled nikako ne treba obavljati dan ili veče pred polazak na put, već minimum dvije sedmice ranije iz prostog razloga – ako se utvrdi da nešto nije u redu imaćete dovoljno vremena da automobil odvezete kod majstora ili pronađete alternativni način odlaska na željenu destinaciju.

– Pred putovanje je važno da provjerite ulje i filter motora, kočionu tečnost, tečnost za hladnjak, tečnost za klima uređaj, ulje servo volana, tečnost za vjetrobran, pneumatike, svjetlosnu signalizaciju automobila, sve filtere, akumulator i metlicu brisača – neki su od osnovnih savjeta za provjeru tehničke ispravnosti vozila.

Na spisku za provjeru sva ulja i tečnosti i filteri

Kada je riječ o tečnostima u automobilu, kako objašnjavaju autoserviseri, prvenstveno se misli na ulja za motor, kočnice i servomotor. Savjetuju da se ulje za motor mijenja na svakih 5.000 pređenih kilometara kod starijih modela automobila, dok je kod novijih to potrebno uraditi na pređenih 10.000 do 15.000 kilometara. Ulje za kočnice, pak, treba mijenjati na svake dvije, a ulje za servomotor na svakih 5 do 10 godina.

MJENJANJE GUMA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Pored ulja, druge tečnosti koje treba provjeriti jesu antifriz i tečnost za stakla. Antifriz, kao specijalna tečnost koja se koristi za rashlađivanje unutrašnjosti vozila u ljetnem periodu, ključa na 110 stepeni Celzijusa, za razliku od vode koja ključa na 90 stepeni. Iako mnogi vozači tokom ljeta ne očekuju više padavina, tečnost za stakla je od izuzetne važnosti jer se ljeti više spoljne prašine i prljavštine lijepi za stakla, pa bez dovoljno te tečnosti ne krećite na put – savetuju u Udruženju autroservisera Srbije.

Sledeća važna provjera su filteri za ulje, gorivo i servoupravljač, kao i oni za vazduh i klimu, jer svaki od njih, kako se objašnjava, zaduženi su da štiti određeni deo vozila, pa je zato važno da svi budu u optimalnom stanju.

Ljeto je za ljetne gume

Potom, u kontrolnom tehničkom pregledu prije putovanja, slijede pneumatici.

– Ljeto je i to jeste period za ljetne gume. Ljetna guma je po svojim karakteristikama prilagođena uslovima visokih temperature, ali su bezbijedne za korišćenje i u kišnim i kliznim kolovozima. Zahvaljujući svojoj elastičnosti, ljetne gume imaju niži otpor kotrljanja i habanja. Konačno, ljetne gume štede gorivo jer se ostvaruje znatno niža potrošnja u odnosu na potrošnju sa zimskim pneumaticima – kažu vulkanizeri.

Godišnji tehnički pregled nije dovoljan pred duže putovanje

Bez obzira što ste možda sve ovo kao ispravno i odgovarajuće “štiklirali” na godišnjem tehničkom pregledu pre produženja registracije, kako napominju stručnjaci, “što je stariji automobil to je potrebna njegova detaljnija provjera pred put”.

Pročitajte još

– Taj tehnički pregled dovoljan je za vozila stara do pet godina, ali za automobile starije od 10 neophodno je pred put isprobavati sve navedeno. Plus i alternatore, koji će vam tokom ljetne vožnje “trošiti” dosta struje jer tokom cijelog puta vam radi klima, rade i ventilatori dok se motor grijje prilikom čekanja na granici, svjetla su stalno uključena… Sve to iziskuje mnogo struje tako da je neophodna i provjera alternatora – ističu u Udruženju autoservisera Srbije.

Na kraju, a da bi uštedjeli i vrijeme i novac, kako navode, svjetlosnu signalizaciju, te stanje metlica brisača i usmerenost brizgaljki, možete provjeriti i sami.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu