Društvo

“STO ŠKOLA, STO PRAVILA” Roditelji u šoku prepričavaju dogodovštine prvog dana nastave

Pravila i dešavanja prvog dana škole varirale su od škole do škole, a neki roditelji su ostali šokirani jer su djeca nošenje maski shvatila kao igru, te su se njima mijenjali.

“STO ŠKOLA, STO PRAVILA” Roditelji u šoku prepričavaju dogodovštine prvog dana nastave
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ/RAS SRBIJA

Sto škola, sto pravila. U jednoj se maske nose sve vrijeme, moraju tri da se zamijene dnevno. U drugoj se nosi jedna, do sjedanja u klupu, onda se skida. Obe škole osnovne, obe na Novom Beogradu – napisao je na društvenoj mreži Tviter jedan od roditelja.

Jedan od tviteraša primijetio i je da stariji đaci ne poštuju propisane preventivne mjere poput održavanja distance, a maske rijetko da je vidio na licima učenika u čak pet škola.

– Pored pet škola prošao, što su stariji maski nema ni oko lakta, skoro niko na licu, stariji koji ulaze, koliko vidim, većina bez maske. Distanca nigde – tvrdi on u svom postu na Tviteru.

Ono što je zapanjilo roditelje jeste to da djeca u školi mijenjaju maske, kao da je u pitanju bezazlena stvar poput razmjene sličica.

– Od šale oko razmjene maski, do toga da je moja sestričina došla kući bez maske. Dala je svoju, upotrebljenu, drugu. Molio je. Kako da odbije?! – napisala je zabrinuta korisnica ove društvene mreže.

Djeci roditelji, ali i učitelji, treba da objasne zbog čega se nose maske, kao i zbog čega nikako ne smeju da ih daju drugima. Ali, od koga mališani da uče, ukoliko im roditelji na svom primeru ne pokazuju šta treba da rade?

– Prođoh malopre pored škole. Sva djeca sa maskama na licima roditelji ih vode bez. Kako objasnite mališanima zašto je za njih maska obaveza, a za vas ne?”, još je jedan u nizu tvitova, piše Blic.

Bezbjednost djece trebalo bi da bude na prvom mjestu kako kod kuće i na ulici, tako i u školskoj klupi, gdje će sada provoditi veći dio svog dana. Zbog toga je potrebno mališanima ukazati na sve što ne bi smjeli da rade, a starije učenike opomenuti da se pridržavaju mjera koja su tu da ih zaštite od bolesti.