Društvo

Stojanović o vakcinaciji i virusu korona: Važnije da svi prime prvu dozu, nego neki tri

Profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu Radan Stojanović izjavio je večeras da je mnogo važnije da se vakcinišu oni koji nisu primili ni prvu dozu nego da oni koji su primili dvije, prime i treću dozu.

Stojanović o vakcinaciji i virusu korona: Važnije da svi prime prvu dozu, nego neki tri
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Stojanović je gostujući na RTS iznio mišljenje da sa trećom dozom ne treba žuriti, već sačekati rezultate ispitivanja efikasnosti i bezbjednosti vakcina i na osnovu njih donijeti dalje smjernice i odluke.

– Rezultati te studije treba da budu temeljac za sve naše dalje odluke pa i onu o trećoj dozi. Ti rezultati treba da se pretoče u smjernice koje bi doprinijele da se težak teret odluke, da li treba primiti treću dozu skine sa leđa naših građana – istakao je Stojanović.

On je kao veoma važno naglasio da postojeće vakcine koje se kod nas primjenjuju i dalje ispoljavaju visoku efikasnost i prema delta soju i kada je riječ o pojavi teške kliničke slike i smrtnog ishoda.

– Ono gdje je primjećen trend pada efikasnosti je sposobnost vakcine da spriječi zaražavanje. To znači da su sada veće šanse da se zarazimo nego što su bile kada je bio dominantan alfa soj, ali je šansa da vakcinisani dobiju tešku sliku i da se infekcija završi fatalno i dalje mala – objasnio je on.

Prihvati notifikacije