Politika

STRAH JAČI OD GLADI Zbog čega je građanima nacionalizam važniji od ekonomije

Zbog straha od rata i ratnih strahota koje smo prošli devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije proizveli smo radikalne generacije, kojima je nacionalnost na prvom mjestu, a tek onda dolaze ekonomija i pitanja koja se direktno odnose na njihovu svakodnevnu egzistenciju.

STRAH JAČI OD GLADI Zbog čega je građanima nacionalizam važniji od ekonomije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Da je danas za građane veći problem da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak, nego da li imamo razvijenu privredu i ekonomiju, vidljivo je i po podrškama koje građani daju strankama s nacionalnim predznacima, ne obazirući se na to šta nude u svojim programima.

Sociolozi, filozofi i politički analitičari u BiH često u svojim istupima naglašavaju da to nema mnogo veze s nacionalizmom koliko sa strahom od izbijanja novog rata. Tome najviše doprinose političari u BiH, koji umjesto da izađu u javnost i kažu da nema mjesta strahu i panici, oni još više podgrijavaju taj strah i neizvjesnost kod građana.

Na ovo je prije par dana upozorio i lider NDP Dragan Čavić, koji je, gostujući na RTRS, kazao da na ovakav zaključak upućuje činjenica da na izborima redovno više povjerenja dobijaju stranke koje se u svojim programima baziraju na priču o nacionalizmu, od onih koji govore o ekonomiji i privredi.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

NDP na proteklim izborima nije pričao o nacionalnim temama već isključivo o pitanjima ekonomskog oporavka zemlje i boljeg napretka. Na kraju smo dobili 35 odsto glasova manje u odnosu na 2014. godinu. To pokazuje da građane te teme ne zanimaju – požalio se Čavić.

Taoci prošlosti

On je kazao kako su građani BiH taoci prošlosti koje se ne mogu osloboditi zahvaljujući političarima, koji ih uporno plaše pričama o novim ratovima, što kao rezultat ima činjenicu da će radije birati prazan novčanik, nego se odreći nacionalne retorike.

Pročitajte još

– Političari kreiraju takav ambijent i ako neko ponavlja svaki dan da postoji neprijateljska politička organizacija na teritoriji BiH koja teži ka secesiji i rušenju države onda se to kod građana prevara u strah. Stvoren je ambijent u kojem se Bošnjaci plaše RS, a Hrvati i Srbi BiH. Ti strahovi se u kontinuitetu podgrijavaju političkim odnosima među političkim elitama. Kada bi se svi dogovorili da više nećemo u javnost iznositi zapaljive teze i stavili moratorijum od godinu dana na to, stvari bi bile potpuno drugačije – smatra Čavić.

On je izrazio bojazan da će u neko dogledno vrijeme na političku scenu BiH stupiti osobe sa još radikalnijiim političkim ubjeđenjiima od ovih sadašnjih.

Politički analitičar Esad Bajtal ističe da se u BiH namjerno kreira ambijent straha jednih od drugih, jer je to jedini način pojedinim političkim elitama da se održe na vlasti.

Foto: Klix/RAS Srbija
Foto: Klix/RAS Srbija

– Ta presija nad građanima, kako medijska tako i učestala nacionalistička retorika političara, stvara strah koji stalno visi nad njihovim glavama. Građani su u stalnoj neizvjesnosti kako za svoju tako i za budućnost svoje djece. Strah je ono što ih disciplinuje i stavlja u pasivan položaj – smatra Bajtal.

Odgovornost

On ističe da političari to rade planski jer su svjesni da onog dana kada BiH postane pravna država u kojoj se neće moći voditi politika isključivosti, uznemiravanja građana, prepadanja ili dizanja tenzija, tada na red dolazi pitanje odgovornosti.

– U pravnim državama se zna kako se te stvari na kraju završavaju. Političke elite to namjerno rade kako bi se održali na vlasti, bez obzira na izostanak rezultata privrednih, ekonomskih i egzistencijalnih – kaže Bajtal.

Dodaje da je stanje u BiH sve gore i gore, te da je građanima iz dana u dan teže. S druge strane, političari ne rade ništa da im olakšaju već se radije drže retorike iz devedesetih godina koja sije strah, ne dopuštaju stanovnicima ove zemlje da budu građani i da se združuju. Umjesto toga, kako kaže Bajtal, političari radije dijele građane i opominju ih da ne smiju imati ništa zajedničko jer bi se tada okrenuli protiv njih i tražili konkretne rezultate.

– Građani ne mogu biti krivi, već su krivi političari koji njima manipulišu – stav je šefa Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS Perice Bundala.

Ratne rane

On ističe da bi sve političke partije u BiH trebale da se bave životnim pitanjima, a ne proizvođenjem strahova.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Perica Bundalo

– Jer je sasvim normalna reakcija da čovjek prvo brine za svoju egzistenciju, odnosno fizičku egzistenciju kako sebe tako i svoje  porodice, i da se boji sukoba, a tek onda vodi računa o standardu života – kaže Bundalo.

Navodi da je reakcija građana sasvim logična jer je strah jači o svega drugog. To je direktna posljedica toga što su rane na ratna dešavanja i dalje svježe.

Bundalo ističe da su građani isprepadani pričama kojima ih svaki dan bombarduju političke partije i lideri, te da mnogi napuštaju BiH jer ne vide svoju budućnost u ovoj zemlji. Naš sagovornik ističe da postoje brojni primjeri gdje čitave porodice napuštaju BiH, iako oba roditelja rade i imaju solidnu zaradu.

– Na pitanje zašto odlaze obično kažu da ne vide ovdje perspektivu za svoju djecu – kaže Bundalo.